На този ден: Цар Калоян превзема Варна

Автор: Plovdiv Now 3819
На този ден: Цар Калоян превзема Варна

Важни събития са станали на днешната дата 24 март в историята.

На този ден през 1201 година цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България.

Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март 1201 г. като от една страна са обсаждащите българи, а от друга – обсадените византийци. Крепостта пада и цар Калоян превзема града. Основен източник за това събитие е обширната история на съвременника на обсадата Никита Хониат.

След като най-младият от тримата Асеневци Калоян се възкачва на престола в началото на 1197, той незабавно показва решението си да продължи войната с византийците с намерение да освободи всички български земи. На следващата година Калоян дори се съюзява с Иванко, убиеца на най-големия му брат Иван Асен.

В началото на новия век Калоян завзема Констанция (днес близо до Симеоновград) и впоследствие се отправя в противоположна посока, за да обсади последната византийска крепост на север от Стара планина – Варна. Варна се е защитавала от голям гарнизон, включително от западни наемни войници, които са били познати като най-смелите войници във византийската армия.[2] За да завземат крепостта, българските инженери конструират огромна обсадна кула, която е по-широка от външния ров. С помощта на обсадни съоръжения българската армия успява да премине през рова и достига стените на града. На третия ден от обсадата, 24 март 1201, войниците правят пробив. Според византийския историк Никита Хониат Калоян не се поколебал да убие всички защитници, въпреки факта, че било Великден. Византийците са хвърлени в рова и заровени живи. След като унищожил градските стени, се завърнал в столицата Търново.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 24 март в миналото:

1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир.

1721 г. – Йохан Себастиан Бах завършва своите шест „Бранденбургски концерти“.

1801 г. – На руския престол се възкачва император Александър I.

1880 г. – В България е назначено либерално правителство начело с Драган Цанков.

1882 г. – Немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата – Mycobacterium tuberculosis.

1900 г. – Започва строителството на Нюйоркското метро.

1901 г. – По нареждане на правителството започват арести на членовете на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК).

1921 г. – С указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав.

1923 г. – Гърция е провъзгласена за република.

1924 г. – Подписано е споразумение с Антантата за окупационния дълг: 25 000 000 златни франка, платими за 10 години при 5% лихва.

1944 г. – Втора декларация на „10-те“ водачи на опозицията (без комунисти) за скъсване на съюза с Германия, отхвърлена от регентите.

1949 г. – За първи път на церемониите по връчване на наградите „Оскар“ за най-добър филм е избран чуждестранен – английската екранизация на „Хамлет“.

1959 г. – Възстановени са дипломатическите отношения със САЩ, прекъснати през 1950 г.

1976 г. – Исабел Мартинес де Перон е свалена от власт като президент на Аржентина чрез държавен преврат.

1986 г. – Гриша Филипов е освободен от поста министър-председател.

1989 г. – Край Аляска става една от най-големите в историята екологични катастрофи – от супертанкера „Ексон Валдес“ в морето се изливат повече от 240 000 барела суров петрол.

1993 г. – Открита е кометата Шумейкър-Леви 9.

1999 г. – Косовска война: НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия, като така за пръв път НАТО атакува суверенна държава.

2015 г. – Полет 9525 на Джърмануингс: Самолет Еърбъс А320-211 катастрофира във френските Алпи, вследствие на което загиват 150 души.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина