На този ден: Цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, България става космическа държава

Автор: Plovdiv Now 4066
На този ден: Цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, България става космическа държава

Важни събития са станали в миналото по света и у нас на днешната дата 1 ноември.

Според историческите източници на този ден през 1347 година българският цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, която приема свето кръщение и християнското име Теодора.

Иван Александър е управлявал от 1331 до 1371 година.

Син е на деспот Срацимир и Кераца Петрица. Царуването му продължава цели 40 години, което го нарежда на 2-ро място по продължителност след това на цар Петър I. Редом със Стефан Душан и Йоан Кантакузин, Иван Александър е сред най-влиятелните личности в историята на Балканския полуостров през XIV век.

Дълги години българската историография приема, че той е най-изявеният представител на последната българска средновековна династия – Шишмановци. Наличните извори за произхода му са категорични – той е потомък на Асеневия род. Рождената му година не е известна, но тъй като изследователите предполагат, че сватбата на родителите му се е състояла към 1300 г., а и е първо дете в семейството, се счита, че е роден в самото начало на XIV век.

Преди да стане цар в Търново, е деспот на Ловеч. Достига до царската власт след преврат в българската столица, който сваля цар Иван Стефан (1330 – 1331), поставен на българския престол от сърбите след злополучната за българите битка при Велбъжд през 1330 г., в която е убит цар Михаил Асен III (1323 – 1330).

Царят се развежда със съпругата си Теодора Басараб, дъщеря на войводата на Влашко – Иванко I Басараб, и се жени за една търновска еврейка, покръстена като Теодора ІІ. Нейният син Иван Шишман като „багрянороден“, т.е. роден, когато Иван Александър е цар, е определен за наследник на царството в Търново, пренебрегвайки правата на родения преди него трети син Иван-Срацимир.

Интересен е въпросът с името на покръстената еврейка, която става българска царица. Дълго време в научната литература безкритично се приема, че преди покръстването си тя е носела името Сара. Всъщност няма нито един исторически извор, който да споменава какво е било нейното име преди да бъде покръстена в православната вяра. Предположението, че тя е носила името Сара се основава единствено на народни предания.

В новата ни история на 1 декември 1972 година, с извеждане в космоса на българска апаратура на съветския спътник Интеркосмос 8, България е вписана като 18-ата космическа страна в регистъра на ООН.

„Интеркосмос“ е международна космическа програма на СССР, която дава възможност на страните от Организацията на Варшавския договор, после и на останалите членки на Съвета за икономическа взаимопомощ и на други държави, да участват в пилотирани и непилотирани мисии в космоса.

Първата група космонавти е избрана на 25 ноември 1976 г.  Втората група, включваща българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, е избрана на 1 март 1978 г.

„Интеркосмос“ изпраща 14 космонавти в космоса с помощта на космическите кораби Союз за периода 1978 – 1988 г. По тази програма в космоса е изпратен първият космонавт, който не е гражданин на САЩ или СССР – Владимир Ремек от Чехословакия, първият чернокож и латиноамериканец – Арналдо Мендес от Куба, както и първият азиатец – Фам Туан от Виетнам.

От всички държави само Народна република България изпраща 2 космонавти в космоса. „Интеркосмос-България-1300“, в рамките на програмата, е първият български спътник. Само участвалите в програмата България и Социалистическа република Румъния са изпращали свой космонавт на Балканите.

1145 г. – Започва Вторият кръстоносен поход.

1408 г. – Москва е обсадена от войските на татарския хан Едигей.

1640 г. – Португалия възвръща независимостта си от Испания и Жоао IV отново се възкачва на трона.

1648 г. – По време на Английската революция е пленен крал Чарлз I.

1742 г. – Руската императрица Елисавета нарежда евреите да бъдат изгонени от Русия.

1804 г. – Наполеон Бонапарт се жени за Жозефина Боарне.

1822 г. – Педро I е коронован за император на Бразилия.

1822 г. – 11-годишният Ференц Лист дебютира като пианист на концерт във Виена.

1835 г. – Ханс Кристиян Андерсен издава първата си книга с приказки.

1855 г. – Пощата в Канада въвежда като услуга паричния превод.

1864 г. – В Русия е въведено разделяне на гимназиите на хуманитарни и технически.

1887 г. – Британският писател Артър Конан Дойл публикува разказ, в който за първи път главен герой е детектива Шерлок Холмс.

1891 г. – Американецът Джеймс Нейсмит изобретява играта баскетбол.

1913 г. – В автомобилните заводи Форд е пусната първата поточна линия.

1918 г. – Исландия става автономно кралство, но все още обединено с Дания.

1918 г. – Румъния се обявява за обединена държава след като Трансилвания става част от страната, а преди това, на 27 март същата година са присъединени Бесарабия и Буковина.

1918 г. – Провъзгласено е Кралство на сърби, хървати и словенци, по-късно преименувано на Кралство Югославия.

1939 г. – Втората световна война: Окупационните власти на Варшава издават разпореждане всички евреи да носят като отличителен знак Звездата на Давид.

1943 г. – Втората световна война: В Техеран (Иран) е закрита конференцията на държавните лидери от Антихитлеристката коалиция Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин.

1944 г. – България във Втората световна война: С дислоцирането на сформираната през ноември 1944 г. Първа българска армия командвана от генерал Владимир Стойчев в Югославия на сръбско -унгарската граница започва Втория период на водената срещу нацистка Германия Отечествена война на България 1944-1945 г.

1953 г. – Отпечатан е първият брой на еротичното списание Плейбой.

1956 г. – В България е обявено приключването на преброяване на населението, резултатите от което са обявени на 17 януари 1957 г.

1956 г. – В Мелбърн е установен рекорд по посещаемост на бейзболен мач – 114 хиляди зрители.

1959 г. – Студената война: 12 държави подписват във Вашингтон Антарктическия договор, с който Антарктида се запазва за ядрени взривове и складиране на радиоактивни материали и се забраняват военни дейности на този континент.

1981 г. – Създаден е дарителския фонд 1300 години България.

1987 г. – Започва строителството на Тунела под Ла Манш.

1988 г. – За първи път се чества Световният ден за борба срещу СПИН.

1990 г. – Френските и британските строителни работници се срещат под Ла Манш при строителството на Тунела под Ла Манш.

1990 г. – Създадено е Националното бюро по заетостта, днешната Агенция по заетостта.

1991 г. – На състоялия се референдум украинците категорично гласуват за независимост от СССР.

2000 г. – България е извадена от негативния Шенгенски визов списък.

2009 г. – Влиза в сила Договора от Лисабон, който заменя двата договора, осигуряващи конституционна основа на Европейския съюз – Договора от Маастрихт и Римските договори.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина