На този ден: Тръгва първият парен локомотив в света

Автор: Plovdiv Now 2318
На този ден: Тръгва първият парен локомотив в света

Важни събития са станали на днешната дата 21 февруари в историята.

На този ден през 1804 година Ричард Тревитик пуска първия парен локомотив в света.

Ричард Тревитик е английски минен инженер и изобретател, дал на света парния локомотив.

Идеята на великия изобретател възниква през 1802, когато наблюдава работата по релсов път от желязната мина Мърдър Тидфил до Кардиф в Южен Уелс. Предлага я в разговор със собственика на мината – Самюъл Хъмфри, но той не му вярва, тъй като познава само парни машини под ниско налягане. Хваща се на бас, че няма да стане, но Тревитик, след няколко месеца упорит труд на 15 февруари 1804 завършва локомотива.

Хъмфри е толкова изненадан, че прави сделка с железаря Ричард Кроуши, че машината ще издържи маса от поне 10 т, минавайки по железницата между Пенъдарен и Аберкънон, разстоянието между които е 16 км.

Тя е с 2 гладки колооси с диаметър 4,5 фута (1372 мм). Има дълъг 6 фута (1829 мм) парен котел. Налягането в него е 45 lb на in2 (≈ 3,2 кг/см2). Изпарителната тръба минава 2 пъти през котела (напред и назад). Парният цилиндър, единствен в цялата машина, е вграден в котела за да се предпази от охлаждане. Буталният прът е свързан към двата колянови вала чрез равнораменна кобилица, а те въртят централния вал, към който има прикрепен маховик (за да се преодолеят мъртвите бутални точки) и зъбно колело. Последното задвижва второ зъбно колело, което движи колоосите. По-късно се оказва, че за парните машини зъбните колела са непрактични и не се използват повече. Скачването на колоосите също е изоставено, но подновено отново от Джордж Стивънсън, където обаче се използват сцепни щанги.

Локомотивът е наречен „Invicta“ или „Pen-Y-Darren Locomotive“ (тъй като началната точка на първото му пътуване била Пенъдарен). Първото му официално пътуване е на 21 февруари 1804 по железницата „Мърдър Тидфил“ между Пенъдарен и Аберкънон (около 16 км), като той се представя много по-добре от очакваното. Към него са прикрепени 2 вагона с 10 тона желязо. Освен това във вагоните има още 70 души, което прави обща маса ≈ 24,5 тона. 16-километровото разстояние е изминато за 4 часа и 5 минути. Но изобретателят смятал, че представянето можело и да бъде по-добро, ако по железницата не били израснали дървета, за отсичането на които машината трябвало да спира.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 21 февруари в историята:

1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия.

1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази държава.

1784 г. – Кримският пристанищен град Ахтиар е преименуван на Севастопол.

1788 г. – Австрия обявява война на Османската империя.

1848 г. – Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест.

1864 г. – Вселенският патриарх Софроний III Константинополски свиква в Цариград църковен събор по българския църковен въпрос.

1878 г. – Великият руски княз Николай Николаевич предава ултиматум на Високата порта за влизане на руски части в Сан Стефано.

1885 г. – Във Вашингтон е открит Вашингтонският монумент – най-високият в света монумент (169,3 м), посветен на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.

1907 г. – При корабокрушението на пътническия параход Берлин край Холандия загиват 144 души.

1916 г. – Първа световна война: Започва Битката при Вердюн във Франция.

1918 г. – Първа световна война: Английските войски превземат Йерихон от турците

1929 г. – Франция отказва убежище на Лев Троцки.

1938 г. – Във Великобритания Уинстън Чърчил започва протестна кампания срещу премиера Невил Чембърлейн.

1941 г. – Втората световна война: 200 германски войници от дивизията за диверсии Бранденбург влизат в България и поемат контрола над основните стратегически обекти.

1947 г. – В САЩ е произведен първият фотоапарат Полароид.

1948 г. – Създадена е НАСКАР.

1960 г. – Фидел Кастро издава указ за национализация на частната индустрия в Куба.

1961 г. – Леон Мба се оттегля от позицията си като министър-председател на Габон.

1965 г. – Американският чернокож правозащитник Малкълм Екс е убит в Ню Йорк от членове на „Нацията на исляма“.

1972 г. – Съветският безпилотен космически апарат Луна 20 каца на Луната.

1986 г. – Земетресение от 6-а степен по Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник разлюлява Стражица и нанася значителни материални поражения в района.

1992 г. – XXXVI народно събрание на България приема Закон за реституцията, с който се възстановява социалната справедливост по отношение на бившите собственици, нарушена от Народната власт след 9 септември 1944 г.

2002 г. – В Египет 370 пътници загиват при най-голямата железопътна катастрофа в тази страна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина