На този ден: Трагедия попари България, откриха телата на сестрите Белнейски

Автор: Plovdiv Now 10412
На този ден: Трагедия попари България, откриха телата на сестрите Белнейски

Важни събития са станали на днешната дата 31 януари в историята:

На този ден през 2006 година са открити телата на двете сестри Белнейски в местността „Грамадата“, между Пещера и Брацигово, с множество наранявания.

Двете момичета, Росица и Христина, бяха умъртвени, след като преди това са били жестоко изнасилени. По-късно майка им Фани намира утеха в Мария, осиновена от детски дом, а бащата Стоимен не можа да преживее мъката по дъщерите си и издъхна от масивен инфаркт на 3 февруари 2015 година, докато е на работното си място като стрелочник на жп гарата в Пазарджик.

Обезобразените и голи тела на 18-годишната Росица и 15-годишната Христина бяха открити на 31 януари 2006 г. от овчаря Георги Дерменджиев в местността Грамадите на километри от Пещера. 3 дни преди това - около полунощ на 28 януари, сестрите напускат заведение в центъра на Пазарджик, където се забавлявали със съученици. Разделят се с приятелите си и тръгват пеша към гарата, където е домът им. След този момент следите на момичетата се губят.

Майката Фани и бащата Стоимен подават сигнал в полицията за изчезналите си деца едва на 30 януари. Започва безпрецедентна операция по издирване на извършилите жестокото убийство.

16 години след зверското  двойно убийство няма открит съучастник на осъдения до живот Лазар Колев-Малкия Гангстер, с когото се предполага, че са били в онази злокобна и студена януарска вечер.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 31 януари в миналото:

1862 г. – Американският астроном Алвън Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже, компаньон на най-ярката звезда на небосклона – Сириус.

1878 г. – По време на Руско-турска война (1877–1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.

1879 г. – Във Франция денят 14 юли е обявен за национален празник.

1899 г. – Съставено е осемнадесетото правителство на България, начело с Димитър Греков.

1906 г. – Земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърсва крайбрежието на Еквадор.

1915 г. – Първа световна война: германската армия за пръв път прави опит да използва химическо оръжие в голям мащаб – изстрелва снаряди със сълзотворния газ ксилилбромид срещу позиции на руската армия в района на река Равка, Западна Варшава. Студеното време (-21 °C) попречва да се постигне желаният ефект – ксилилбромидът не се изпарил.

1946 г. – Социалистическа федеративна република Югославия приема нова конституция, чрез която, по подобие на Съветския съюз, се установяват шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

1950 г. – Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородна бомба.

1958 г. – САЩ пускат своя първи изкуствен спътник Експлорер 1.

1968 г. – Науру обявява независимост от Австралия.

1971 г. – Програма Аполо: Аполо 14 потегля към Луната.

1990 г. – Първият McDonald's в Съветския съюз отваря в Москва.

2001 г. – В Нидерландия, шотландски съд осъжда един либиец и оправдава друг във връзка с атентата над Локърби през 1988.

2007 г. – Стартира изграждането на магистрала Люлин в България.

2020 г. – Великобритания напуска Европейския съюз.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина