На този ден: Тодор Живков е осъден на затвор, основан е Лос Анджелис

Автор: Plovdiv Now 3724
На този ден: Тодор Живков е осъден на затвор, основан е Лос Анджелис

През 1207 г. Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат главата му на цар Калоян.

През 1781 г. Основан е Лос Анджелис, Калифорния, от 44 испански заселници. На 4 септември 1781 г. 44 испански заселници, ескортирани от няколко войници и насочвани от двама францискански монаси от мисията „Сан Габриел“, основават на брега на Тихия океан поселение, което днес е познато в цял свят просто с инициалите Ел Ей. С население 3 904 790 души - Лос Анджелис е вторият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. Разположен е в областта Южна Калифорния и заема територия от 1 302 км.

През 1916 г. Първата световна война: Тутраканска битка: Трета българска армия, командвана от генерал Пантелей Киселов започва атака за овладяване на крепостта край град Тутракан.

През 1972 г. Марк Шпиц е първият състезател, печелил седем медала в едни олимпийски игри.

През 1992 г. Тодор Живков е осъден от Върховния касационен съд на България на 7 г. затвор и парична глоба за злоупотреба с държавни средства, но след смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Родени на този ден са: българската народна певица - Николина Чакърдъкова, американската певица – Бионсе, aктьорът- Уес Бентли, актрисата - Уитни Къмингс.

Николина Чакърдъкова се появява на професионална сцена за пръв път едва на четиринадесет годишна възраст. През 80-те се утвърждава като солистка в Неврокопския ансамбъл, с него пленява публиката в България, Западна Европа и Канада. Певицата е собственик на Фолклор ТВ. На 20 април 2005 година певицата е обявена за почетен гражданин на Гоце Делчев за особен принос в популяризиране на фолклорното богатство на Гоцеделчевския регион чрез своите песни и творчество.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина