На този ден: Провежда се първото световно първенство по джудо

Автор: Plovdiv Now 4484
На този ден: Провежда се първото световно първенство по джудо

Интересни събития са станали на днешната дата 3 май.

На този ден през 1956 година в Япония се провежда първото световно първенство по джудо.

По това време няма класове тежести и японска джудока Шокичи Нацуи стана първият световен шампион в историята, побеждавайки сънародника си Йошихико Йошимацу на финала. Второто световно първенство също се проведе в Токио две години по-късно, като японците спечелиха първите две места в състезанието за втори път. През 1961 г. първенството се проведе извън Япония за първи път и Холандски джудока Антон Geesink победи предишния световен шампион, Коджи Соне, в Париж, Франция, за да стане първият не-японски световен шампион.

Джудото е бойно изкуство и спорт, създадено в Япония през 1882 година от Кано Джигоро. Характерен за него е състезателния елемент, където целта е съперникът да бъде хвърлен или повален на земята, да бъде обездвижен или принуден да се предаде. Ударите с ръце, крака или оръжия също са част от джудо, но само от предварително уредените форми (ката), като се изключват от състезанията и свободната практика (рандори).

Джудо възниква на основата на бойното изкуство джуджуцу, едно от традиционните военни изкуства на Япония. Кано Джигоро, създателят на джудо, се е обучава в школи по джу-джицу („изкуство на гъвкавостта“) в продължение на много години, след което създава своя система, която нарича джу-до („път на гъвкавостта“).

Джудо е едно от първите съвременни (гендай будо) бойни изкуства и неговата философия и методи на обучение се превръщат в модел за по-късните бойни изкуства, развили се от традиционните форми (корю). Широкото разпространение на джудото в целия свят довежда и до появата на базирани на него нови форми, като самбо и бразилско джиу джицу.

Джудо се практикува в над 200 страни по Света. То остава известно „бойно изкуство“ и спорт, а в Япония традиционно бойно изкуство. Възрастта от която едно дете може да започне е 3 – 4 години. Методите са различни навсякъде, но приципите остават спазени от всички.

Джудистите се делят на рангове в зависимост от своите познания и умения, като всеки ранг е отразен с даден цвят на пояса. Ранговете се разделят на два вида – за ученици и за напреднали.

Ето какви други събития са станали на днешния 3 март в миналото:

1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка.

1791 г. – В Полско-литовската държава е приета първата модерна конституция в Европа.

1802 г. – Вашингтон е обявен за град.

1808 г. – Полуостровната война: Жителите на Мадрид, които вдигат бунт на 2 май срещу френската окупация, са разстреляни.

1837 г. – В Атина е основан първият университет за страните от източно Средиземно море.

1904 г. – Американски изобретател Джордж Паркър патентована първата си писалка „Паркър“.

1915 г. – Канадският военен лекар подполковник Джон Маккрей написва Във Фландърските полета, призната по-късно за една от най-добрите поеми, писани през Първата световна война.

1916 г. – Екзекутирани са ръководителите на Великденското въстание, целящо постигането на независимост на Ирландия от Великобритания.

1936 г. – Изборна победа на Народния фронт във Франция.

1937 г. – Маргарет Мичел печели Пулицър за книгата си Отнесени от вихъра.

1947 г. – Приета е новата следвоенна конституция на Япония.

1959 г. – Обявени са първите награди Грами.

1999 г. – Торнадо от 5 степен връхлита Оклахома, при което загиват 45 души, 665 са ранени, а щетите са за 1 милиард долара.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина