На този ден: Премиера на филма “Под игото“, Бойко Борисов отказва да приеме Вселенския патриарх

Автор: Plovdiv Now 9310
На този ден: Премиера на филма “Под игото“, Бойко Борисов отказва да приеме Вселенския патриарх

Важни събития са станали на днешната дата 10 ноември в миналото по света и у нас. 

На този ден през 1952 година в България се състои премиерата на филма "Под игото" по едноименния роман на Иван Вазов, първи в родната литература.

Режисьор е Дако Даковски. Сценарият е на Георги Крънзов и Павел Спасов. Оператор е Бончо Карастоянов. Художници са Георги Попов и Стоян Сотиров. Музиката във филма е композирана от Филип Кутев.

Главните роли се изпълняват от Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков.

Филмът е първата мащабна продукция на държавната Българска кинематография, а режисьорът получава за него Димитровска награда.

Сценаристите подхождат свободно към текста на романа и добавят или премахват значителни елементи от повествованието с цел да засилят героичния патос на филма и да вплетат в сюжета изгодни за пропагандата на режима моменти. Сцените със смъртта на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина са премахнати, а финалът с обесването на Мунчо е заменен с възторжено посрещане на руските войски по време на Руско-турската война. Самият Огнянов е представен като представител на Централния революционен комитет.Добавени са нови сцени на мобилизация на башибозуци и масови сражения.

Сценарият на филма вмъква в сюжета липсващи в романа елементи, които приписват на въстанието частично класов характер, а чорбаджиите са представени в значително по-отрицателна светлина. Добавени са сцени, показващи антиевропейски настроения сред българите и подкрепа на европейците за османските власти, а Русия е описана като единствен съюзник на въстаниците.

На 10 ноември 1989 година пък след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на Българската комунистическа партия Тодор Живков е принуден да подаде оставка на Ноемврийският пленум на ЦК на БКП.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

 

Започват митинги, създават се нови партии. 

В най-новата ни история на този ден през 2015 година Бойко Борисов отказва да приеме вселенския патриарх Вартоломей I заради скандалното и обидно поведение на последния с обвинение към БПЦ в етнофилетизъм.

Вартоломей I е роден на 29 февруари 1940 година в село Зейтинликьой на остров Имброс, Турция с името Димитриос Архондонис. С турско гражданство той принадлежи към гръцкото етническо малцинство в Република Турция.

Доктор хонорис кауза е на Бургаския свободен университет от 2010 година.

През ноември 2015 г. за усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството президентът Росен Плевнелиев го удостоява с орден „Стара планина“ – I степен. Независимо от това, на 10 ноември 2015 г. избухва безпрецедентен скандал при посещението на вселенския патриарх Вартоломей I в България, след припомняне от негова страна на старото фанариотско обвинение към БПЦ във филетизъм, и министър-председателят Бойко Борисов отказва да го приеме.

Под негово ръководство на среща на предстоятелите и представителите на поместните православни църкви се организира провеждането на всеправославен събор - за първи път от 17-и век насам, който впоследствие бива проведен през юни 2016 г. в Колимвари  на о-в Крит, Гърция). Поради различни и многобройни разногласия на събора не присъстват 4 от 14-те взаимнопризнати поместни православни църкви. Една от тях е и Българската православна църква.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 10 ноември:

1202 г. – Въпреки писма от папа Инокентий III, забраняващи я и заплашващи с отлъчване, католически кръстоносци започват обсада на католическия град Зара, Далмация.

1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Варна кръстоносците, водени от крал Владислав III (на картината) и Янош Хуняди, претърпяват поражение от турците на Мурад II. Владислав загива в боя.

1580 г. – След тридневна обсада, английската армия обезглавява над 600 папски войници и цивилни на при Ард нъ кохън на югозападния бряг на Ирландия.

1775 г. – Във Филаделфия е сформиран Американския морски пехотен корпус

1799 г. – Френската революция: Край на управлението на Директорията във Франция.

1871 г. – Хенри Мортън Стенли открива изчезналия изследовател и мисионер Дейвид Ливингстън в Танзания, край езеро Танганайка, с думите: „Д-р Ливингстън, предполагам?“.

1885 г. – Състои се изпитателен пробег на дървен велосипед Даймлер с мотор (първообраз на мотоциклета).

1918 г. – Австрия отстъпва на Полша територията Галиция.

1928 г. – Принц Хирохито става 124-ти император на Япония.

1942 г. – Втората световна война: Нацистка Германия нахлува във Вишистка Франция.

1949 г. – Основан е ФК Академик (Свищов).

1956 г. – Потушено е Унгарското въстание против комунистическата власт в страната.

1961 г. – Сталинград е преименуван на Волгоград.

1969 г. – В САЩ започва излъчването на детската програма Улица Сезам.

1970 г. – Програма Луна: Изстрелян е съветският спускаем апарат Луноход 1.

1975 г. – Общото събрание на ООН приема резолюция, с която приравнява ционизма с расизма (резолюцията е анулирана през декември 1991).

1975 г. – Ангола става независима от Португалия държава, а за първи президент е избран Агостино Нето.

1980 г. – В Полша е регистриран независимият профсъюз Солидарност.

1983 г. – Бил Гейтс представя на обществото Windows 1.0.

1994 г. – Ирак декларира, че признава суверенитета на Кувейт.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина