На този ден: В Панагюрище е осветено знамето на Априлското въстание, ушито от Райна Княгиня

Автор: Plovdiv Now 2508
На този ден: В Панагюрище е осветено знамето на Априлското въстание, ушито от Райна Княгиня

Важни събития са станали на днешната дата 22 април в историята.

На този ден през 1876 година в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня.

Райна Футекова е само на 20 години, главна учителка в девическото училище в Панагюрище, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето на Априлското въстание.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и 2 букви – „П“ и „О“ (за „Панагюрски окръг“).

На 22 април – деня на освещаването му – Райна Футекова му пришива приготвени през нощта пискюли. Размерите на знамето са 2 на 1,5 м, има 2 лица и е поръбено със сърмена ивица.

Освещава се от свещеници от града и околните села. Райна описва по следния начин шествието след освещаването на знамето:

„На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по желание на гражданите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете „Ура!“ и „Да живее!“ нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта.“

За честването на 25-годишнината от Априлското въстание Райна Княгиня ушива 3 нови знамена, които са копия на оригиналното. Запазени са само 2 от тях – изложени днес във Военноисторическия музей в София и в родната ѝ къща в Панагюрище), третото копие изгаря по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 22 април в миналото:

238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и избира чрез гласуване двама нови императори – Пупиен и Балбин.

1378 г. – Започва строителството на Бастилията.

1500 г. – Португалският мореплавател Педро Кабрал достига Бразилия и я обявява за португалска колония.

1529 г. – Испания и Португалия подписват в Сарагоса договор за подялба на откритите и неоткритите още територии в източното полукълбо.

1713 г. – Състои се сватбата на граф Карл фон Насау-Саарбрюкен и немската аристократка Кристиана Шарлота фон Насау-Отвайлер.

1838 г. – Английският кораб Сириус пресича за пръв път Атлантическия океан, използвайки единствено своята парна машина.

1876 г. – В Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня.

1880 г. – Владивосток получава статут на град.

1913 г. – В Атина е подписан предварителен сръбско-гръцки протокол за обща война против България, потвърден чрез официалните тайни договори на 1 май и на 19 май същата година.

1915 г. – Първата световна война: В битката при Ипер германците за първи път използват като оръжие отровен газ – поразени са 15 хил. войници, от които 5 хил. умират.

1915 г. – Яне Сандански е убит от засада край Мелник.

1925 г. – След Атентата в църквата „Света Неделя“ в София, Христо Ясенов е арестуван.

1945 г. – Втора световна война: Фюрербункер: След като научава, че съветските войски са превзели Еберсвалд без бой, Адолф Хитлер признава поражението в своя подземен бункер и обявява, че самоубийството е единственият изход.

1969 г. – Мореплавателят Робин Нокс-Джонстън извършва за 312 дни първото околосветско пътешествие, без да спира на суша.

1969 г. – В Хюстън (САЩ) е извършена първата трансплантация на човешко око.

1970 г. – За първи път в САЩ е отбелязан Ден на Земята.

1972 г. – Англичаните Джон Файерфакс и Силвия Кук след 361 дни плаване с гребна лодка пресичат Тихия океан и достигат бреговете на Австралия.

1978 г. – В Афганистан комунистите извършват преврат с помощта на СССР.

1980 г. – Канада обявява решението си за бойкотиране на Летните олимпийски игри в Москва.

1993 г. – Във Вашингтон е открит музей в памет на жертвите от Холокоста.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина