На този ден: Открито е Панагюрското златно съкровище

Автор: Plovdiv Now 5852
На този ден: Открито е Панагюрското златно съкровище

Важни събития са станали на днешната дата 8 декември в историята.

На този ден през 1949 година е открито Панагюрското златно съкровище.

То представлява тракийски, античен, златен комплект, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Съкровището от Панагюрище представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали свързани с тракийската митология. 

Четири от ритоните са оформени като глави или като предната част от телата на животни – овен, козел, и 2 са с глава на елен лопатар. По горната част на ритоните са художествено изобразени митологични сцени и герои от старогръцката митология. На един от ритоните е изобразен тържествения пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. Три от съдовете са канички оформени като глава на Амазонка. Дръжките на тези канички са оформени като кентаври-митологични същества с тяло на животно и глава на човек.

Майсторска изработка има и намерената фиала-плитък съд с формата на тава. Върху него са гравирани четири кръга с по 24 изпъкнали орнамента във всеки кръг с намаляващ размер от ръба към центъра на фиалата. Най-външният и двата по-малки от него са оформени като негърски глави, а последният най-вътрешен кръг е от жълъди. Между самите редове и отделните елементи фиалата е украсена с растителни орнаменти.

Най-интересен по форма и украса е големият амфоровиден съд. Дръжките му са оформени като борещи се помежду си кентаври, а двете отверстия за изливане на виното намиращи се в основата на съда като негърски глави. Между негърските глави е изобразена фигурата на детето Херакъл, борещо се със змията. Изключително богатата украса на амфората се допълва от майсторски пресъздадени сцени от митологията.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 8 декември в миналото:

1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас.

1476 г. – Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.

1506 г. – Зигмунд I е избран от Сейма за крал на Полша.

1854 г. – Папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария.

1863 г. – При пожар в църква в Сантяго (Чили) загиват около 2500 души.

1874 г. – Излиза първият брой на в. Знаме с редактор Христо Ботев.

1881 г. – При голям пожар в Рингтеатер (Виена) загиват около 400 души.

1888 г. – Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София.

1896 г. – Край бреговете на Испания потъва германския кораб Салер, загиват 281 души.

1903 г. – В България за първи път денят е честван като празник на Софийски университет и като студентски празник.

1914 г. – Първата световна война: Започва войната между Великобритания и Германия за Фолкландските острови.

1938 г. – Лаврентий Берия става комисар по вътрешните работи в правителството на СССР и дава нов тласък на репресиите.

1941 г. – Втората световна война: След японската атака срещу Пърл Харбър, Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония.

1941 г. – Втората световна война: Република Китай и Нидерландия официално обявяват война на Япония след японската атака срещу Пърл Харбър.

1943 г. – Втората световна война: Италианските войски обединени в Първа моторизирана бойна група състояща се от две дивизии – Леняно и Месина в съответствие на подписаното Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция на 8 септември 1943 г. и обявената от Кралство Италия война на нацистка Германия на 13 октомври 1943 г. започва настъпление в започналата Битка за Монте Лунго северно от Неапол (8 – 16 декември 1943) атакувайки германските войски на този планински връх.

1965 г. – Приключва Втория Ватикански събор.

1974 г. – Чрез референдум Гърция отхвърля с 69,2% от гласовете кралската институция и установява парламентарна република.

1976 г. – Eagles пускат на музикалния пазар своя албум Хотел Калифорния

1980 г. – Марк Дейвид Чапман убива Джон Ленън в Ню Йорк.

1987 г. – Президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват във Вашингтон Договор за унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег на действие

1991 г. – Държавните глави на Русия, Украйна и Беларус подписват споразумение за разпускане на Съветския съюз и създаване на Общност на независимите държави.

1991 г. – Мирча Снегур е избран за първи президент на Молдова.

2004 г. – Даймбег Даръл – китаристът на американската груув метъл група Пантера, е застрелян на сцената на клуб Alrosa Villa в Калъмбъс, Охайо, минута след като е започнал шоуто с новата си група – Damageplan.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина