На този ден: Футболисти печелят първата купа в историята на българския спорт

Автор: Plovdiv Now 1976
На този ден: Футболисти печелят първата купа в историята на българския спорт

Важни събития са станали на днешната дата 21 април в историята.

На този ден през 1925 година в Букурещ футболистите на СК „Тича“ печелят първата купа в историята на българския спорт.

Всичко започва година по-рано, когато румънският отбор “Трикольор“ гостува във Варна, побеждава “Тича“ и отправя покана за участие в предстоящия турнир за Купата на Букурещ. Времето се изтъркулва и точно по великденските празници една група български спортисти пристига в Букурещ. Едва ли и самите те са очаквали това, което ще се случи. Наближава времето за първия мач. Румънците тотално подценяват футболистите на “Тича“. Нещо повече – двата отбора на домакините си спретват скандал помежду си, убедени, че ще победят варненските спортисти. След края на румънската разправия все пак е определено “Тича“ да се срещне с тима, отправил поканата -“Трикольор“. Мачът не се развива добре за българите с червено-бели фланелки, тъй като “Трикольор“ набързо повежда с 1-0. Останалият в ранната история на нашия футбол като вечно усмихнатият Иван Найденов-Найденката изравнява. По-късно друг играч – Никола Люцканов, дава преднина за “Тича“. 

Румънците изравняват, после пак повеждат, но това не сломява българския дух.“Тича“ изравнява, а 12 минути преди края Йордан Заяков вкарва 4-тия победен гол. Румънците са победени на своя стадион. Малко вероятното се случва и радостта наистина е голяма. Следва втори мач.

Като че ли предусещат, че купата ще си тръгне от Букурещ, домакините “забравят“ да я донесат на терена. Виждайки, че трофеят липсва, Ангелсон заявява в прав текст, че докато не го види с очите си, мач няма да има. В края на краищата купата пристига и мачът започва. Преди началото на срещата е отдадена почит на жертвите в кървавия атентант в София. Въпреки отпадналия дух на родните спортисти заради събитията в българската столица на терена всичко е като щастлив край на приказка. “Тича“ не дава никакъв шанс на противника си. Румънците си отбелязват автогол. Отново Заяков и Найденов са сред голмайсторите. Резултатът е 3-0 за “Тича“, пише chernomorepfc.bg.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 21 април в миналото:

753 г. пр.н.е. – Ромул и Рем основават Рим.

1509 г. – Хенри VIII става крал на Англия след смъртта на баща си Хенри VII.

1526 г. – Бабур, наследникът на Чингиз хан и Тимур, разбива индийската армия и завзема Делхи.

1689 г. – В Англия се състои коронацията на Вилхелм III Орански и неговата съпруга Мария II Стюарт.

1792 г. – Русия анексира Полското кралство.

1836 г. – Тексаската революция: Състои се Битката при Сан Хасинто, в която тексаските войски начело със Сам Хюстън побеждават мексиканците, предвождани от ген. Антонио Лопес де Санта Ана.

1874 г. – Васил Друмев е ръкоположен за епископ като Климент Браницки.

1898 г. – Започва испано-американската война, в която Кралство Испания загубва контрола над Куба, Пуерто Рико и Филипините.

1918 г. – Първата световна война: Германският първокласен военен пилот Манфред фон Рихтхофен, известен като „Червения барон“, е уцелен и убит при въздушен бой над Франция.

1921 г. – Обявено е създаването на Арменска ССР в състава на СССР.

1944 г. – Жените във Франция получават право да гласуват.

1945 г. – Втората световна война: Съветските войски достигат предградията на Берлин.

1954 г. – В Чехия започва процесът против „буржоазните националисти“, сред които е и бъдещият генерален секретар Густав Хусак.

1956 г. – Хитът на Елвис Пресли Heartbreak Hotel е първата му песен, излязла на първо място в меродавната класация на списанието Билборд.

1960 г. – Официално е открита новата столица на Бразилия – град Бразилия, построена само за четири години по авангардния проект на архитекта Оскар Нимайер.

1963 г. – Бийтълс и Ролинг Стоунс правят съвместен концерт в Ричмънд.

1967 г. – Няколко дни преди парламентарните избори в Гърция, полковник Георгиос Пападопулос оглавява успешен държавен преврат и налага в страната военен режим, който продължава седем години.

1972 г. – Министерският съвет издава постановление за наука и подготовка на кадри чрез интегриране на научните звена на БАН с факултетите на СУ.

1976 г. – Валери Андре става първата жена генерал във френската армия.

1987 г. – Терористичната организация Тигри за освобождение на Тамил Еелам извършва атентат в столицата на Шри Ланка – Коломбо, убити са 106 души.

1989 г. – 100 хил. студенти се събират на площад Тянанмън (Пекин) по повод смъртта на лидера на китайските реформи Ху Яобан.

1999 г. – Терористи отвличат пасажерски самолет Ту-154 по линията Душанбе – Москва.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина