На този ден: Българската армия побеждава в битката при завоя на Черна

Автор: Plovdiv Now 1938
На този ден: Българската армия побеждава в битката при завоя на Черна

Важни събития са станали на днешната дата 9 май в историята.

На този ден през 1917 година, през Първата световна война, Българската армия разгромява войските на Антантата в Битката при завоя на Черна.

През май 1917 г. съглашенците правят втори опит да пробият българския фронт в района на завоя на Черна. Тези опити са част от пролетната офанзива на войските на Антантата по целия фронт в Македония.

Настъплението на Антантата в завоя на Черна започва след краха на английските атаки през април-май същата година. В тази голяма атака участват френски, италиански и руски войски. Това са 54-ти френски колониален полк и 3-ти руски полк. Сутринта на 9 май 1917 г. под прикритието на ураганен огън съглашенските войски провеждат три последователни атаки. Първата атака започва сутринта по целия участък на завоя, но е отблъсната с артилерийски огън и българска контраатака. Към обяд е проведена втора масова атака, която се провежда на широк фронт от 16 км.

Атакуващите съглашенски войски нахлуват в първата отбранителна позиция. Българи и германци се вдигат в контраатака и успяват да отхвърлят противника и да възстановят отбраната си. Вечерта на 9 май 1917 г. съглашенските войски провеждат нова атака, която отново е отблъсната с артилерийски огън. Загубите на атакуващите съглашенски войски са огромни. Пленени са двама техни офицери и 200 войници.

Загубите на френско-италианските и руските войски в завоя на Черна в боевете на 9 май 1917 г. са 5425 души. Българските загуби в този район са само 1605 офицери и войници.

На 11 май 1917 г. настъплението на съглашенците в завоя отново е възобновено. Атаката им е отбита с артилерийски огън, а на някои места и с ръкопашни схватки. Следобяд на този ден има повторна атака на противника, която пак е отблъсната, но само с огъня на българските и германските артилерийски батареи.

Последният опит за пробив на отбраната в завоя е предприет на 17 май 1917 г. Предшестван е от 4-дневна мощна артилерийска подготовка. Сутринта на този ден френски части атакуват германските позиции, но са отбити. При втората си атака французите влизат в окопите и чак след час и половина ожесточен ръкопашен бой са отблъснати, като понасят големи загуби.

С краха на атаката на 17 май 1917 г. завършва с провал цялото съглашенско пролетно настъпление на фронта в Македония. На 21 май 1917 г. настъпателните действия на Антантата по всички участъци на фронта в Македония е преустановена.

В хода на пролетните боеве в завоя на Черна героично загива и големият български офицер Борис Дрангов – роден в Скопие, тогава командир на 9-и пехотен Пловдивски полк. На 26 май 1917 г. при артилерийски обстрел на противника той е тежко ранен и умира от раните си.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 9 май в миналото:

1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят.

1881 г. – След държавен преврат е съставено Петото правителство на България, начело с Казимир Ернрот.

1913 г. – Подписан е Петербургският протокол, с който България предава на Румъния Силистра и 3 км около града.

1927 г. – Канбера става столица на Австралия вместо Мелбърн.

1936 г. – Италия официално анексира Етиопия, след като завзема столицата ѝ Адис Абеба на 5 май.

1940 г. – Втората световна война: Германските войски нападат Холандия, Белгия и Люксембург.

1945 г. – Втората световна война: В Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър от името на Дуайт Айзенхауер.

1945 г. – Втората световна война: Херман Гьоринг е заловен от Армията на САЩ.

1946 г. – кралят на Италия Виктор Емануил III абдикира и скоро след това монархията е заменена с република.

1950 г. – министърът на външните работи на Франция Робер Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните отношения в региона.

1955 г. – Студената война: Западна Германия се присъединява към НАТО.

1970 г. – Виетнамската война: Във Вашингтон, пред Белия дом, между 75 000 и 100 000 души мирно протестират против войната.

1971 г. – Изстреляна е космическата сонда Маринър 8.

2004 г. – Президентът на Чечня Ахмад Кадиров е убит при атентат в Грозни (Чечня) по време на парада по случай Деня на победата.

2016 г. – Открита е деветата регионална радиостанция на БНР „Радио Кърджали – Гласът на Родопите“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина