На старта на „Сцената”: Аплодисменти и „обичам те, мастър” за големия Стефан Данаилов

Автор: Мария Луцова 11115
На старта на „Сцената”: Аплодисменти и „обичам те, мастър” за големия Стефан Данаилов

Камерната зала на Драматичен театър–Пловдив вече официално носи името на Стефан Данаилов. Миналата вечер на старта на фестивала „Сцена на кръстопът” бе открит и барелефът, изработен от скулптура Димитър Рашков.

„Отново е септември. Отново 11-и – един прекрасен, но тъжен ден, защото сред нас не е един голям творец, голям ваш приятел, бащата на този фестивал – Стефан Данаилов. Той ми е бил министър, политически опонент, но и скъп приятел. Той беше един уникален човек, любопитен човек, любопитен към света, към хората, към изкуството. Възхищавах му се на начина, по който слушаше и помагаше. Той имаше огромна добра душа. Беше много земен и истински. Умееше да прощава на всички и остава достоен пример какъв трябва да бъде добрият актьор, политик, човек”, това каза на официалната церемония директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.

Той припомни за привързаността на Ламбо към Пловдив и театъра под тепетата. Благодарение на големия актьор Драмата има Камерна зала. Затова екипът решил и предложил на Министерство на културата тази зала да носи името на професора.

Сред официалните гости на церемонията бе депутатът и член на Комисията по култура и медии в парламента – Евгени Будинов.  Той е един от инициаторите да бъде почетен Стефан Данаилов.

„Депутат, политик, това е част от моята биография. Нещото, с което се гордея най-много е, че съм студент на Стефан Данаилов. Той е най-големият, най-добрият български актьор. Имам много спомени на „Сцена на кръстопът”, защото професорът ни доведе на фестивала още първата година. Бяхме част от масовката в спектакъла „Декамерон” на Александър Морфов. В Пловдив професорът срещаше завършващите си студенти с тези, които е приел в новия си клас. Обичаше Пловдив и театъра и се радвам, че тази зала ще носи името му”, каза Будинов и изпрати въздушни аплодисменти към своя учител с думите „мастер, обичам те”.

Будинов изчете стихотворение на Спас Гърневски, посветено на фестивала и Стефан Данаилов.

Заместник–кметът по култура Пламен Панов приветства гостите от името на Здравко Димитров и подчерта, че Стефан Данаилов и Пловдив са едно цяло, а за екипа му е било голямо предизвикателство и мисия фестивал да има въпреки пандемията.

Главният спонсор – инж. Димитър Георгиев, сподели, че за него е било привилегия и радост не просто да общува с Ламбо, а и да бъде негов приятел. После припомни, че благодарение на фестивала „Сцена на кръстопът” бе ремонтирана не само Камерна зала, но не малка част от основната сграда на театъра. След това заедно с Кръстю Кръстев откриха релефа на Данаилов.

Сред гостите бяха много актьори и приятели на Стефан Данаилов, депутатът Славчо Атанасов, областният управител Дани Каназирева и заместник-председателят на Общински съвет Ангел Иванов.

Сред първите пред релефа за снимка застана племенницата на Ламбо – Росица Обрешкова, както и дългогодишната сътрудничка на професора Невяна Малчева. Празникът се пренесе на лятно кино „Орфей”, където имаше прожекция на филма „Монолог” от Георги Тошев, посветен на Стефан Данаилов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина