На днешния ден: Родени са поетът Павел Матев и актьорът Никола Рударов

Автор: Plovdiv Now 15426
На днешния ден: Родени са поетът Павел Матев и актьорът Никола Рударов

На днешния 6 декември са родени двама ярки българи - поетът Павел Матев и актьорът и режисьор Никола Рударом. За съжаление, и двамата вече не са между живите.

Павел Матев е роден на 6 декември 1924 г. в село Оризово, Чирпанско в бедно семейство. Баща му бил самоук, но прочут цигулар, знаещ хиляди народни песни, но почива рано, а майка му – земеделска работничка. Павел Матев има брат и сестра. Детството на поета е бедно – бил е воловарче, орач, жътвар, градинар, косач и лозар. За да отиде да учи в гимназия в Чирпан, майка му си продава косата на перукери за 2500 тогавашни лева, колкото струва таксата за гимназията.

Това провокира Павел Матев да напише през 1954 г. стихотворението „Писмо до мама“, станало 20 години по-късно голям хит в изпълнение на Емил Димитров. Завършва гимназия в Чирпан през 1938 г. По онова време младият Матев вече пише, публикува и малко по-късно стихотворението „Писмо до мама“ влиза във втората му стихосбирка.

Завършва славянска филология в Софийския университет през 1949 г. Работи известно време в Комитета по кинематография, заместник главен редактор на списание „Пламък“, гравен редактор на списание „Септември“, председател на Комитета за изкуство и култуда в продължение на девет години. Завежда отдел „Изкуство и култура“ на ЦК на БКП. В този период делата на поета са повече от думите му. В периода 1978 – 1979 г. оглавява Комитета за българите в чужбина. Депутат е в V, VI и VII Народно събрание.

Въпреки обществената си ангажираност, Матев не спира да пише и има издадени над 40 стихосбирки. В началото на 2000 година поетът драматично напуска апартамента си в центъра на София, принуден от тогавашната власт. Премества се в малка къща в края на София, където написва последните си книги. Умира на 4 февруари 2006.

Никола Рударов е роден на 6 декември 1927 г. в София, в семейство на бежанци от Македония. Започва първоначално да учи право, но в трети курс, когато се открива Държавното киноучилище, решава да се премести да учи кинематография.

Работи като режисьор в СИФ „Бояна“, където реализира 6 филма, но повече се реализира като актьор. С превъплъщенията си във филми като „Шведските крале“, „Адио, Рио“, „Сезонът на канарчетата“, „Вчера“, „Лагерът“, „След края на света“, Никола Рударов се утвърждава като един от най-ярките актьори в българското кино. И до днес кинолюбителите помнят неговата фраза от филма „Вчера“ – „„Сега ще видите вие кон боб яде ли!“.

Има брат Георги Рударов – оперен певец.

Никола Рударов умира на 26 март 2010 г. в София. Има дъщеря – Мина Рударова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина