Музикалната академия в Пловдив е вече с ново име

Автор: Plovdiv Now 9234
Музикалната академия в Пловдив е вече с ново име

Народното събрание реши Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив (АМТИИ), да носи името на създателя си проф. Асен Диамандиев.

Волята за промяната бе на висшето учебно заведение, а решението за промяната взе Академичния съвет на 26 октомври 2018 г.

Добавянето на името на проф. Диамандиев към названието на Академията не засяга статута ѝ и нейната структура. Идеята за преименуването е в знак на признание към делото на проф. Диамандиев и към неговия принос за висшето училище.

Преди броени минути името бе променено и на официалната страница на учебното заведение във фейсбук.

 

Дейността на проф. Асен Диамандиев, роден 1915 и починал през 2009 г., е свързана с културния живот на страната ни. Той посвещава цялата си творческа кариера на музикалното и личностно възпитание на поколения млади таланти.

Още през 1952 г. той замисля в Пловдив да бъде създадено второто в страната висше училище за музика. Подкрепа за тази своя идея проф. Диамандиев получава от водещи музиканти като акад. Петко Стайнов и акад. Андрей Стоянов, проф. Любомир Пипков, Марин Големинов и Веселин Стоянов. 

Така на 5 октомври 1964 г. в града на тепетата се открива филиал на Българската държавна консерватория, а от 1972 г. училището е автономно.

Проф. Асен Диамандиев е първият ректор на Музикалната академия в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина