Проф. Мутафчийски: Трансплантациите в условията на COVID-19 са 100% фатални!

Автор: Виктория Петрова 5804
Проф. Мутафчийски: Трансплантациите в условията на COVID-19 са 100% фатални!

"За трансплантиран болен досег с коронавируса е фатален, защото още от първата секунда, още по време на операцията се вливат медикаменти, които потискат имунитета. Затова за тези пациенти сблъсъкът с коронавируса е абсолютно сигурно 100% фатален", това обяви днес проф. Венцислав Мутафчийски. 

Затова шефът на Националния оперативен щаб обясни, че дейностите по трансплантация ще бъдат въведени на по-късен етап, когато има изготвени протоколи за действие, които да предпазят както живите донори, така и рецепиентите.

Трансплантациите и дейностите в центровете по репродуктивно здраве все още са забранени в България. По думите на шефът на Националния оперативния щаб, те са следващ етап на плавното разширяване на обема от дейности, които да се извършват в болниците. 

Към момента обаче почти всички Европейски страни също се въздържат от операции по трансплантация. 

"Вчера разговаряхме с Оливие Субран, който е един от най-големите експерти трансплантолози, особено за черен дроб, в Европа. Как действат французите – всички трансплантации са стопирани поради риска и за двамата - и за донора, и за трансплантирания - в условията на ковид епидемия. Трансплантация от трупен донор също е опасна, защото има несигурност за получавания орган, въпреки всички изследвания. Не винаги обаче може да се изолира вируса в носоглътката при проверка на донора, а съвременните тестове, дори вече на 4 месеца, все още не са на 100% сигурни", обясни Мутафчийски. 

От думите му стана ясно, че единствените трансплантации, направени в последно време в Париж, са на пациенти ante-mortem, тоест такива, които ще загинат в близките часове или имат най-много ден живот. Само тогава рискът е оправдан, обясни шефът на ВМА. В България в последните 3 месеца нямаме пациент, който да е бил в такова състояние – смъртта му да е била въпрос на часове или дни.  

"Във ВМА, където вече има над 70 трансплантации, най-големият бич са били следоперативните инфекции. В условия на коронавирус може да е фатален за рецепиентите. Създали сме работна група за изработване на протоколи за трансплантация на органи. Докато не бъдат изработени такива протоколи, съобразени с международните изисквания, не можем да поемем такъв риск", посочи Мутафчийски. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина