Фитнесите и спортните зали остават затворени, а КПП-тата не са факт от 6 май. Така категорично отговори началникът на щаба Венцислав Мутафчийски на въпроси на журналисти.

Той коментира и карантината при преминаването на границите.

„Това не е едностранен процес, и касае взаимни договорености, особено за страни в района. Премиерът инициира разговори с държавници от региона, за да се облекчи режима, но това е извън компетенциите на щаба. PSR тестът не заменя карантината, тъй като може да се установи на 10-ия ден заразата. Карантинните мерки са най-сигурното нещо“, коментира Мутафчийски.

Според него към този момент е по-безопасно да се пътува с кола, а не със самолет.

„ЕК препоръчва реципрочни мерки, точно това, което нашият премиер препоръчва – разговори в регионален мащаб и те да се водят между страни, в които се прилагат еднакви мерки и еднаква епидемиологична картина“, заяви той.

Според него има възможно климатичните инсталации в самолетите да бъдат променени, така че да са сходни с тези в болниците, което ще бъде много по-безопасно.

„За да има такъв вид туризъм трябва да има ясни правила от ЕК, докато не бъдат изяснени , естествено е, че автомобилният туризъм остава препоръчителен“, коментира Мутафчийски.

Според закона в България никой не е длъжен да съобщава заболяванията си, дори и те да застрашават живота на техните лекари.

 „Не се изисква някой който е болен от някаква болест да го съобщава на когото и да е било. С това ние в нашата практика се сблъскваме много често – болни от 10 години не са длъжни и не ни уведомяват, дори и да имат ХИВ“, заяви д-р Ангел Кунчев.

„Има страни в света, като САЩ, където ако не обявиш, че си болен е инкриминирано. За нас трябва юридическо тълкуване. Живеем във времето в което е много чувствително обществото за съобщаване на лични данни, затова и ние много внимателно подхождаме“, каза генералът.