Модерен апарат измерва костната плътност в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 65428
Модерен апарат измерва костната плътност в Пловдив

Модерен апарат за измерване на костна плътност заработи в Пловдив. Първият такъв кабинет под тепетата отвори врати в ДКЦ-V, в жилищен квартал Тракия. 

В световен мащаб една от всеки три жени и един на всеки петима мъже над 50 – годишна възраст са подложени на риск от фрактура,в следствие на остеопороза или остеопения.В България около 50% от жените над тази възраст, са с понижена костна минерална плътност.

Денситометрията се счита за златен стандарт в диагностиката на остеопороза – заболяване, при което, както е известно, костите стават толкова крехки, че могат да се счупят при падане от височина, колкото собствения ръст на човека. Остеопорозата е един от най-значимите съвременни социални проблеми.

Подобни фрактури често се оказват инвалидизиращи или дори водят до фатален изход – например при компресионни фрактури на прешлените или счупване на шийката на бедрото, която на фона на остеопороза зараства изключително трудно, затова е важно своевременно да се вземат мерки за лечение и профилактика на това заболяване.

Денситометрия – Защо е необходима?

В групата на пациентите, на които им е необходима редовна денситометрия, влизат следните групи:

  • Жените в период на климакс и след неговото завършване. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан, нормално, настъпва след 40-годишна възраст, когато новата костна тъкан не се образува със скоростта, с която се губи старата.
  • Хората, приемащи дълго време някои лекарства – кортикостероиди, антиконвулсанти. Понижаването на плътността на костната тъкан е страничен ефект от приема на такива средства.
  • Пациентите с ревматични заболявания, ендокринни разстройства, заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Остеопорозата при тях е свързана както с нарушение на обмяната на веществата в костната тъкан, така и с проблеми с усвояването на калций.

  • Хората, които в миналото поне веднъж са си чупили костите от сравнително малка травма.
  • Пациенти след ендопротезиране – замяна на става с изкуствена. На тях денситометрия им е нужна, за да се направи оценка на плътността на костната тъкан около протезата и нейната стабилност.
  • При онкологични заболявания на костите,болни на химиотерапия и хормонална терапия.
  • Пациенти, които вече се лекуват от остеопороза – за контрол на ефективността на терапията.
  • Много желателно е да се изследват и тези, които пушат много, често употребяват алкохол, движат се малко, редовно спазват диети с цел отслабване. А също и хората с лошо състояние на зъбите – това може да е признак на недостиг на калций в костите.

С профилактична цел се препоръчва провеждането на денситометрия поне веднъж годишно. По препоръки на лекаря може да се извършва по-често или по-рядко.

Кабинетът с апарат за измерване на костна плътност може да посетите всеки ден от 09:00 до 17:30 часа на ул. "Съединение" 42, ДКЦ-V, Кабинет 12А.

Телефон за връзка: 0886-987-386

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина