Предлагаме ви рецепта за много вкусни макарони с доматен сос - лесни и подходящи за постите, които текат в момента преди Великден.
Продукти:
макарони - 1 ч.ч.
лук - 1 с.л. нарязан ситно
зелен чесън - 1 стрък бялата част
цвекло - 100 г сварено
вода - 1 ч.ч.
доматен сок - 1 ч.ч.
доматено пюре - 1 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
къри - на вкус
магданоз - на вкус
риган - на вкус
олио - 3 с.л. или зехтин
Приготвяне:
Сваряваме макароните в подсолена вода. Когато са готови (внимаваме да не преварим макароните) , изливаме водата, обливаме със студена вода сварените макарони и оставяме в голяма цедка да се отцеждат.
В тенджера наливаме олио или зехтин (3 с.л.). Слагаме нарязан ситно лук (1 с.л.), също така наситнената бяла част от стрък зелен чесън и нарязано на много ситни парченца сварено червено цвекло (100 г).
Включваме котлона. Загряваме, разбъркваме зеленчуците няколко пъти, ръсваме черен пипер, къри (използвам на фирма Радиком), сол на вкус и наливаме топла вода и доматен сок.
Прибавяме и доматено пюре (1 с.л.), захар (1 ч.л.). Варим соса до предпочитаната гъстота, като щом започне да се сгъстява, разбъркваме периодично.
Няколко минути преди да свалим соса от котлона, ръсваме риган и нарязан ситно магданоз.
Слагаме в соса отцедените макарони, разбъркваме добре и внимателно да се овкусят от соса и сервираме.