Младият д-р Мирославов: Гладът за джипита ще става все по-осезаем в малките населени места

Автор: Деница Лещева 84086
Младият д-р Мирославов: Гладът за джипита ще става все по-осезаем в малките населени места

Гладът за лекари в малките населени места ще става все по-сериозен. Първо ще се усети липсата на джипита, а след това - и на тесни специалисти. Това сподели д-р Цветомир Мирославов, който от 9 години е общопрактикуващ лекар в Пловдив. Самият той определя специалността си като не особено предпочитана от младите лекари, въпреки че не съжалява за пътя, по който е поел. 

"Моите баба и дядо живеят в град в Северна България. Най-близката лекарска база е в Козлодуй – на 20-а километра. Пациентите се карат до там за преглед", обяснява лекарят. В случай на инфаркт или инсулт обаче, се налага те да бъдат пренасочени към Враца или Плевен, тоест - да изминат разстояние между 60 и 100 километра. 

"В такова състояние пациентите се лашкат по родните пътища в продължение на един час. Мисля, че не е правилно!", коментира той. Според него проблемът лесно може да бъде решен, ако държавата работи в няколко насоки - да се отворят възможности за специализации в малките населени места и да се осигури достойно възнаграждение на специализантите.

Самият доктор Мирославов се е сблъскал с много предизвикателства в началото на кариерата си. Младият лекар е родом от Ямбол и е завършил математическа гимназия. Въпреки че е добър математик, се увлича повече по биологията. Затова решава да кандидатства медицина и молекулярна биология. Приемат го и на двете места, но в крайна сметка избира медицината и се мести да живее в града на тепетата. Завършва през 2012-а година и започва да мисли за специализация.

"В началото исках да продължа с гастроентерология. Тя ми беше много интересна в университета, все в гастрото висях. Оказа се обаче, че да започнеш работа в Пловдив с тази специалност е много трудно, защото трябва да имаш гръб – или финансов, или морален", спомня си д-р Мирославов. И допълва, че много млади специализанти на практика са принудени да плащат на лечебното заведение, което ги обучава, като междувременно работят на 2-3 места, за да се издържат.

Поради тази причина той започва да търси онлайн обяви за работа. Оказва се, че се търси втори лекар в едно от пловдивските ДКЦ-та. Обажда се по телефона и не след дълго започва работа при доктор Делев. По същото време тече европейска програма, която осигурява 6-месечно заплащане на млади специализанти. След като тя приключва, докторът назначава младия специалист на постоянен трудов договор. 

"Работих при него 2 години, след което моята колежка д-р Миленска реши да заминава за Германия. Поех нейната практика и започна да ми харесва. През това време вече бях започнал специализация по обща медицина", спомня си още Мирославов. На няколко пъти тя самата го посъветвала да продължи образованието с обща медицина. Така лекарят придобива специалност на 28 години.

Работният ден на д-р Мирославов обикновено е изключително натоварен откъм емоция. На ден той приема между 50 и 60 пациенти на всякаква възраст и във всякакво състояние - от бебета до пенсионери, с остри или хронични заболявания. 

"Виждаш 90% от цялата патология в медицината, с изключение на спешните и травматичните. Останалите минават през личния лекар. Има много богата клиника, където можеш да трупаш опит, работиш с различни лекарства – като цяло, много интересна работа", смята лекарят. И споделя, че ако едно джипи е достатъчно добро в работата си, може да припечелва добре за родния стандарт. Все още обаче има и много неуредици, а пациентите обикновено "изкарват" гнева си именно върху личните лекари. 

Те не винаги са виновни за това, че няма направления, или пък за потребителската такса, смята Мирославов. 

Докторът свързва работата си и с много положителни емоции, тъй като посреща както болни, така и здрави пациенти. 

"Имаше деца, които бяха бебета, когато започнах работа. Сега са във втори-трети клас. Започвам да се чувствам стар", шегува се той пред камерата ни. 

Интересни случаи също не липсват. Неотдавна в кабинета влязъл пациент с оплаквания от умора, леко пепеляв цвят на кожата. Първоначално джипито дало направление за гастроентеролог, тъй като предположил, че се касае за чернодробно заболяване. Специалистите назначили всички възможни изследвания, но не открили абсолютно нищо. Накрая мъжът провел консултация с ендокринолог, който също назначил изследвания. Оказало се, че страда от тиреоидит на щитовидната жлеза.

"По много интересен начин протече заболяването, с много нехарактерна клинична картина. Но след като започна лечение, всичко останало се оправи", разказва Мирославов, който с интерес следил състоянието на пациента си. 

Джипито допълва, че през летния сезон също е имало нехарактерни състояния. Въпреки че за грипен сезон все още не се говори, през горещите дни върлувал летен грип, съпроводен от висока температура, болки в мускулите и ставите. За щастие, болестта преминавала бързо и без усложнения. 

За да избегнем подобни състояния, лекарят съветва да спазваме безупречна хигиена. Той препоръчва да използваме обикновен сапун и топла вода, за да избиваме ръцете си, без да прекаляваме с антибактериални сапуни и кърпички. За да свикне тялото ни с промените в климата, д-р Мирославов съветва да спортуваме на открито. Въпреки че оставя пациентите си сами да преценят дали искат да им бъде сложена противогрипна ваксина, личният лекар силно ги препоръчва на определени групи хора. 

"Смятам за задължително да си ги правят хората с хронични заболявания – диабет, инсулти, инфаркти. При останалите пациенти го оставям на тяхно усмотрение", обяснява той. 

Не на последно място, доктор Мирославов съветва да не се прекалява с мултивитамините. 

"Едно разнообразно хранене с плодове и зеленчуци дава много по-добри резултати. От мултивитамините има смисъл, ако имаш установен дефицит. Прекаляването е излишно, тъй като говорим за скъпа добавка. По-добре си давайте парите за плодове и зеленчуци", съветва той. 

Подобни новини

Един от всички

Този п...л с този ханцунг лекар ли е???

23:05, 26.10.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина