Млади творци и утвърдени автори участват в обща изложба в Пловдив СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 12711
Млади творци и утвърдени автори участват в обща изложба в Пловдив СНИМКИ

Дружество на пловдивските художници откри изложбата "Съвременна графика" в Изложбена зала "ДПХ" на бул."Борис III Обединител" №153. При откриването зам.-кметът по култура Пламен Панов обеща от следващата година изложбата да залегне в културния календар на община Пловдив.

Организацията на изложбата започна с отворена покана към творците. В експозицията се показват широк диапазон от класически и съвременни графични техники - от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

Изложбата "Съвременна графика" се реализира по идея на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства. В нея се включват над 35 творци, с над 65 творби. Един от младите творци, представени в изложбата, е Цветелина Велкова.

“Мотивира ме идеята да се възроди графиката като изкуство и силно да присъства и оставя своя траен отпечатък, както в културните събития на нашия град, така и в душите и сърцата на ценителите и любителите на изкуството.”, споделя художникът Цветелина Велкова.

Тя участва в изложбата с творбите “Пясъци на времето II”, техника - сериграфия, суха игла и “НоктюрноII”, техника - литография.

„Графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист - всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката - за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. Тя изисква своето пространство, усилия, база, опит. В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново“, сподели председателят на Дружеството Лидия Симеонова.

Освен от град Пловдив и областта, в залата можем да видим и участници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и други градове.

Дружеството на пловдивските художници е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Ето кои са участниците в изложбата: 

Антоан Стойков

Антония Маринова - Crazy

Борис Богданов

Борис Стоилов

Валентин Иванов

Вълчан Петров

Галина Тодорова

Георги Георгиев

Димитрина Дойчинова

Димитър Апостолов

Димитър Христев

Елена Савова

Ирина Гърдева

Ирина Михайлова

Йордан Велчев

Крикор Касапян

Лидия Симеонова

Мъгърдич Касапян

Марио Базел

Мария Тодорина

Минчо Панайотов

Михаела Аргилашка

Недка Ботева

Никола Касев

Осман Юсеинов

Палмиро Дечевски

Панайот Панайотов

Петър А. Петров

Петя Анастасова

Росен Маринов

Соня Челебиева

Таня Върбева

Тодор Василев

Христо Жеков

Хюлия Дикмова

Цветан Стоилков

Цветелина Велкова

Цочо Пеев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина