Млади дизайнери представиха мозайките на Голямата базилика върху сувенири и бижута

Автор: Деница Лещева 9336
Млади дизайнери представиха мозайките на Голямата базилика върху сувенири и бижута

Двадасет и трима млади артисти представиха уникалните си проекти за разработка на различни символи, представящи Епископската базилика в Пловдив. На тържествена церемония по-рано днес бяха отличени най-добрите творби, включени в конкурса за дизайн на сувенири за ранно-християнската базилика. Част от авторите понастоящем са студенти, пребиваващи Германия, Украйна и Великобритания. 

Младите таланти предложиха красини чаши, авторски шрифтове, пощенски марки, чанти, карти за игра и много други предмети, вдъхновени от мозайките, открити в храма. Преди да се пристъпи към церемонията по награждаване, по подиума на Малката базилика дефилираха манекенки, чийто тоалети акцентираха върху огромното мозаечно наследство. 

Общо 14 проекта бяха оценени чрез публично журиране, след като бяха защитени пред специална комисия. Първото място бе отредено на Кристиян Мончев. Той бе награден с грамота от кмета на общината Иван Тотев. Организаторите от академия "Градът" и фондация "Америка за България" бяха предвидили и парична награда в размер 2000 лв. 

След дълго колебание журито реши да раздели втората награда между две участнички в проекта - Пламена Тонкева и Деляна Иванова. На трето място се класира художикът Димитър Къркеланов. Наградният фонд, предвиден за второ и трето, място бе респектино 1 500 лв и 1000 лв. Наградата на публиката, присъдена на база най-много споделяния в социалните мрежи, грабна пловдивчанинът Ивайло Борисов. 

Целта на конкурса е да събере разнообразни, стойностни и модерни проекти за сувенири, които допълнително да популяризират Епископската базилика на Филипопол и да допринесат за създаването на визията на уникалния археологически обект, споделят организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина