МК спечели делото срещу издателството за романа “Под игото“ на съвременен български език

Автор: Plovdiv Now 4028
МК спечели делото срещу издателството за романа “Под игото“ на съвременен български език
Министерство на културата спечели делото срещу издателство "Византия" за предизвикалото сериозна обществена дискусия издание на романа "Под игото", но под наименованието "Под игото" на съвременен бъларски език". В края на 2019 г. дирекция "Авторско право и сродните му права" се самосезира след публичните реакции и установи значителен брой промени във вечния роман на Иван Вазов. Издателят обаче не бе получил необходимото по закон разрешение за това от МК, предвидено в чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права. Последва наказателно постановление и имуществена санкция срещу издателя "Византия" (търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова – Прима“), съобщават от Министерство на културата.
 
Софийски районен съд отмени наказателното постановление през пролетта на миналата година, мотивирайки се, че сега действащият Закон за авторското право и сродните му права не се прилага по отношение на произведението „Под игото“, чийто срок на закрила е изтекъл. Министерството на културата успешно обжалва решението на първата инстанция. Административен съд - София град постанови ново решение, с което потвърди издаденото от заместник-министъра на културата наказателно постановление. То бе потвърдено окончателно от АССГ.
 
Решението укрепва ролята на Министерството на културата като пазител на оригиналните текстове на класическите произведения на българската литература от посегателства, независимо от целите на преработката, казват от Министерство на изкуството.
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина