Мистерията на българските гласове, SkilleR и оркестъра на операта заедно в „Бучимиш“ на пловдивска сцена

Автор: Plovdiv Now 8251
Мистерията на българските гласове, SkilleR и оркестъра на операта заедно в „Бучимиш“ на пловдивска сцена

„Мистерията на българските гласове” и Оркестърът на Опера Пловдив представят в Пловдив етно-симфоничния проект „Бучимиш”. В концерта участват сопраните Вера Гиргинова и Марияна Панова, заедно с бийтбоксъра Скилър.

Музикален директор на проекта е Петър Дундаков, който специално е преработил последния албум на световноизвестния фолклорен ансамбъл за изпълнение с голям симфоничен оркестър. „Бучимиш” обиколи големите столици на Европа през 2018, а от 2019 ще прозвучи за първи път като зашеметяващ етно-класически фюжън на пластове и звуци, истории и митове. Диригент е Любомир Денев- младши.

Бучимиш е тракийско хоро, което композиторът и аранжор Петър Дундаков е превърнал от инструментална в хорова пиеса. "Мистерията на българските гласове" представи официално проекта "Бучимиш" в края на май 2018. Той съдържа 12 произведения, специално написани за световноизвестния български състав.

 „С  "Бучимиш" тръгнахме в една малко по-различна посока, но без да променяме своето амплоа и спецификата на звукоизвличане“, разказа диригентът на хор „Мистерията на българските гласове Дора Христова. „Щастливи сме да работим с младия композитор Петър Дундаков, който има интересни виждания. Решихме да се насочим към новото поколение, но и да запазим постигнатото до момента, което е връх на нашата традиционна и самобитна култура. Наша мисия беше да съхраним ценното и уникалното в нашата музика през годините, за да го предложим на следващите поколения, които все по-малко знаят за него“, допълва Дора Христова.

Проектът ще бъде представен за първи път, заедно със солисти и Оркестъра на Опера Пловдив на тази вечер от 19:00 ч в ДК „Борис Христов“.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина