Министърът на образованието обяви датите на матурите след 7-ми и 12-ти клас

Автор: Plovdiv Now 6473
Министърът на образованието обяви датите на матурите след 7-ми и 12-ти клас

Обмислят отлагането на държавните зрелостни изпити след 12-ти клас и това след 7-ми клас. От Министерството на образованието са готови да реагират и ако кризисните мерки се удължат.  Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на НоваТв. Той заяви, че матурите след 12-ти клас ще бъдат на 30-ти май и на 1-ви юни, а тези след 7-ми клас ще бъде на 13-ти и на 15-ти юни. 

„В изпитите няма да има учебен материал, който да не е изучаван от децата. В момента средно сме на около 70% от материала. Броим и материала, който се усвоява по време на електронното обучение, защото то стартира ефективно за много голяма част от учениците“, каза още той, като допълни, че децата учат дори повече, отколкото в присъствена форма на обучение. 

„Разбира се има пропуски. До голяма степен синхронното обучение замества обучението в присъствена форма, но пък не е възможно за всички деца и то през цялото време“, каза още той.

„В края на този месец ще направим проучване кой докъде е успял да стигне. Ще се съобразим и с тези, които са с най-бавно темпо. За тях няма да има материал в изпитите, който не е изучаван“, съобщи Вълчев.

Той каза още, че има проблем за децата в подготвителните групи, където има и обучителна програма. Повечето от тези деца в момента не са ангажирани с учене и придобиване на умения.

 „Взаимодействието с екрани вреди в тази възраст на децата. Не можем да реализираме цялостен образователен процес, още повече, че трета и четвърта група все още се обучават чрез игрови подход“, посочи министър Красимир Вълчев. От думите му стана ясно, че подготвителните групи към училищата имат вид обучение, но в градините не е така. 

Идната седмица ще излязат с предложение и за педагогическия и непедагогическия персонал на детските градини. Повечето от служителите в момента са в платен или неплатен отпуск, но не е ясно каква ще е съдбата им.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина