Министър Петкова на инспекция в Пловдив: ЕРП-тата са готови да посрещнат предстоящия зимен сезон

Автор: Ива Модова 6766
Министър Петкова на инспекция в Пловдив: ЕРП-тата са готови да посрещнат предстоящия зимен сезон

„Преди дни приключиха проверките на Енергийното министерство в трите електроразпределителни дружества в страната. В момента се подготвя докладът от колегите. По първоначални данни, системата е стабилна и ЕРП-тата са готови да посрещнат предстоящия зимен сезон”, това заяви в Пловдив министърът на енергетиката – Теменужка Петкова. Тя бе на инспекция в града под тепетата и в частност в подстанция „Пловдив”, където е ситуиран един от петте опорни пункта в България. Проектът е на стойност 5 милиона евро и благодарение на модернизираната система по-лесно ще се наблюдават всички станции в Южна България, както и ще се известява по-рано за дадена авария.

„Това е проект на Електро енергийния системен оператор. Модернизирана е системата за управление и контрол на централното диспечерско управление. Тук в Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната, на база на които ще се осигури допълнителен резерв по отношение на системата. Този проект е изцяло в интерес на потребителите. Всеки един лев инвестиция от наша страна е инвестиция в сигурността на доставките, в покачване  качеството на услугите, както и спестяване на разходите. От тук ще може да се управлява системата дистанционни и ще може да се пести време, разходи, а и повредите може да се обработват дистанционно”, допълни министър Петкова, която заяви още, че и към този момент енергийното министерство работи в посока оптимизиране на разходите.

Енергийният министър коментира и темата, свързана с ТЕЦ „Марица- Изток”.

„С колегите водим един добър диалог. Знаете, че централите, работещи с въглища съставляват 40 % от необходимата ел.енергия за страната. През зимата този процент достига до 60%. Българската енергийна система не би работила добре без този тип мощности”, допълни Петкова, която засегна и темата за проекта АЕЦ „Белене”.

„Има процедура по избор на стратегически инвеститор. На етап е на подаване на заявления. 13 са такива за участие в проекта по един или друг начин, 7 са за стратегически инвеститор. След това ще съставим списък с компаниите, с които имаме желание да работим. Надявам се този път да успеем”, каза Теменужка Петкова.

Какво каза още енергийният министър вижте във ВИДЕОТО:

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина