Министър Денков обясни как ще се върнат малките ученици в клас

Автор: Plovdiv Now 9557
Министър Денков обясни как ще се върнат малките ученици в клас

Осигурените тестове ще бъдат прилагани в училищна среда във всички области със заболеваемост над 500 на 100 000. Най-рано децата ще се върнат в училище на 10 ноември. Работим по този план, ако бъдат своевременно доставени тестовете. По договор те имат 3 работни дни за доставка. Ако ги доставят в понеделник, създаваме организация децата да се върнат в клас в сряда", това посочи служебният министър на образованието Николай Денков на извънреден брифинг. 

При тестването в училище ще се включат и други лица - медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал, които имат валиден зелен сертификат. 

За безопасна среда в училище с безплатни антигени тестове ще бъдат включени и педагогическите и непедагогическите специалисти. Тоест тези от тях, които нямат зелен сертификат, ще се тестват заедно с учениците. 

В понеделник и четвъртък в началото на деня, ще се отделят 30 минути за тестването на ученици - може да бъдат намалявани учебните часове, междучасията, обедните почивки или да се вземат други мерки. При положителен тест детето ще бъде отделено от класа, информира се личен лекар и родител идва да го прибере, допълни министърът. Резултатите от тестовете няма да бъдат въвеждани в официалната здравна система, ще се ползват само за вход. 

Минималеният праг за връщане в присъствено обучение ще бъде 50% на ниво паралелка, желаещи да се тестват. 

"Това означава, че минимум половината от родители на децата трябва да са дали съгласие за тестване и връщане в училище", посочи министър Денков. 

Децата ще могат да се тестват в класните стаи, при нежелание на родителите - може и у дома с техен тест и да показват резултата на входа в училище. 

"За нежелаещите - синхронно или асинхронно онлайн обучение", посочи още образователният министър. 

Ангажираните в процеса по тестване ще получат допълнително възнаграждение, но размерът му още не е определен. 

Министърът на образованието посочи, че ще има информационна компания преди родителите да бъдат попитани кой вариант предпочитат - присъствено обучение с тестване или онлайн обучение вкъщи. 

Засега мярката ще се прилага само от 1 до 4 клас, а ако сработи, ще се приложи и при по-големите, посочи още Денков. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина