Министър Ангелов за повторно заразените с ковид, самолечението и случващото се в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 11905
Министър Ангелов за повторно заразените с ковид, самолечението и случващото се в Пловдив

Това, че PCR тестът е отрицателен, не значи, че човек не е страда от коронавирус. При пневмония и образни изменения в белите дробове, които отговарят на коронавирусната картина, ние вече знаем, че става дума за COVID-19 независимо, че тестът може да е отрицателен. Това се дължи на факта, че когато се взима секрет от носоглъдката, вирусът вече може да не е там, но човек да е развил тези тежки последствия именно от COVID-19, каза здравният министър проф. Ангелов на редовния брифинг на щаба днес.

Той коментира и зачестилите случаи за повторно заразени медици.

„Преди, когато бях по-емоционален, заявих, че прекараме ли заболяването,, сме предпазени за цял живот. Тази хипотеза обаче се опроверга. Сега издирваме повторно заразени лекари, за да направим епидемиологично проучване как се случва това“, посочи Ангелов. Вирусът ни опровергава ежедневно, изтъкна още той.

„Тежки катастрофални последствия ще има в бъдеще“, ако хората не спрат да се самолекуват и да се профилактират с антибиотици. Така ще се развие тежка микробиологична резистетентност на всички бактерии, които живеят в човешкото тяло. След време хората ще измират от бактериални инфекции, които няма да може да лекуваме в болниците“, каза още Ангелов.

Реакцията му  бе провокирана от проблеми се липса и недостиг на медикаменти в аптеките. Все пак здравният министър бе категоричен, че лекарства за бременните жени има.

„Категорично не отговаря на истината, че няма лекарства. Има списък на аптеките и за медикаменти в тях, количествата са ограничени, но са достатъчни за всички бременни жени на територията на София и страната“, посочи Ангелов.

Здравният министър коментира и трагичните случаи в Пловдив от вчера, когато двама пациенти починаха на стълбите на УМБАЛ "Свети Георги".

"Това, което се случва в Пловдив, е върха на айсберга. Системата е на предела си. Аз работя в болницата в Шумен и там е страшно. Няма да коментирам случая в Пловдив, преди да излязат резултатите от проверката. Но това е следствие от нереформираната здравна система, заяви министър Костадин Ангелов. Личните лекари на практка са еднолични търговци. ДКЦ-тата са общински и министърът няма право да се разпорежда там. Това че имаме комуникация в момента, се дължи на добрата работа с кметовете и областнте управители. 

Министърът припомни случая в Карлово, където е поискана оставката на директора на болницата, но до този момент това не се е случило. 

Според министър Ангелов трябва да бъдат създадени  държавни многопрофилни и специализирани болници. "Сега, по време на пандемията виждаме кои са стратегическите структури както в София, така и в страната. Те обаче не са изградени като европейски болници. Министерството на здравеопазването има ограничен ресурс от капиталови средства да направи болниците съвременни лечебни заведения. Те трябва да бъдат изградени според съвремените изисквания. С вътреболничен транспорт, с топли връзки, с транспортни коридори. Трябва да бъде стартирана огромна реформа. Но сега, по време на пандемията няма как да я започнем. В момента е време за солидарност без да демонизираме лекарите, които са на границата на възможностите си. 

Източник: trafficnews.bg.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина