Международният камерен фестивал кани днес на клавирен рецитал на прочута руска пианистка

Автор: Plovdiv Now 4070
Международният камерен фестивал кани днес на клавирен рецитал на прочута руска пианистка

Продължава 55-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Той е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Провежда се през месец юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив – Етнографския музей. Традиционно, фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Тази вечер от 20 часа в Етнографския музей, ценителите могат да чуят Магда Амара-Владар от Русия, която ще изнесе  клавирен рецитал. В програмата:  

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Соната № 31 Ла бемол мажор, oп. 110

Йоханес Брамс (1833 – 1897) – Три интермеци, oп. 117

Фридерик Шопен (1810 – 1849) – Балада № 1 сол минор, oп. 23

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) – Прелюд № 10 си минор, oп. 32; Прелюд № 4 Ре мажор, oп. 23; Прелюд № 2 Си бемол мажор, oп. 23

Сергей Рахманинов (1873 – 1943) – Соната № 2 си бемол минор, oп. 36 (2-ра редакция)

Времетраене: 110 мин. (с пауза)

Магда Амара завършва Московската специална музикална школа „Гнесини” в класа на заслужилия артист на Руската федерация Михаил Хохлов и Московската консерватория „П. И. Чайковски” в класа на народния артист на Руската федерация проф. Сергей Доренски. Впоследствие завършва и Университета за музика във Виена. Лауреат и носител е на редица награди от престижни конкурси. Концертирала е на сцената на Музикферайн и Концертхаус във Виена, Тонхале в Цюрих, Концертгебау в Амстердам, Моцартеум в Залцбург и др. Свирила е с Виенския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Северна Холандия, Кайро и Бърно. Творческата й дейност е свързана и с камерното музициране, любов към което й вдъхват изтъкнатите педагози в Московската консерватория проф. Татяна Гайдамович и проф. Александър Бондурянски. Като член на основания в класа на проф. Бондурянски „Цезар квинтет” има възможността редовно да концертира в залите на Филхармонията и Консерваторията в Москва и на други престижни сцени в Русия и в чужбина. Понастоящем работи в сътрудничество със световноизвестни изпълнители, сред които цигуларите Юлиан Рахлин, Дора Шварцберг и Павел Верников, с челистите Никита Борисоглебски и Хариет Крайх, с австрийския пианист и диригент Щефан Владар, със солисти на Виенската и Берлинската филхармонии, Симфоничния оркестър „П. И. Чайковски”, „Московска камерата” и др. От 2014 г. е професор във Виенската музикална академия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина