Месец преди европейското - ограничения за публиката, ежедневни тестове и възможност за отлагане на мачове

Автор: Plovdiv Now 10184
Месец преди европейското - ограничения за публиката, ежедневни тестове и възможност за отлагане на мачове

Един месец остава до началото на Европейското първенство по футбол. Заради коронавирусът Европейското беше отложено с една година и вместо през лятото на 2020г. ще се проведе през лятото на 2021-а година. 

Шампионатът запази името си Евро 2020, а от УЕФА бяха категорични, че не смятат да правят първенството само в една държава. По случай 60-годишнината от началото на европейските първенства шампионатът трябваше да се проведе в 12 страни. Евро 2020 стана и първото европейско първенство по футбол, което е отложено. До този момент в историята на първенствата, която стартира от 1960-а година не се беше случвало да бъде отменен шампионатът. 

Заради невъзможността на Билбао, Испания и Дъблин, Република Ирландия да осигурят публика на шампионата двата стадиона отпаднаха от домакините. Билбао беше заменен от Севиля, а Република Ирландия отпадна като опция и така страните домакини станаха 11. 

От 11 юни до 11 юли ще се играе на стадионите в Рим (Италия), Севиля (Испания), Копенхаген (Дания), Баку (Азербайджан), Амстердам (Нидерландия), Глазгоу (Шотландия), Букурещ (Румъния), Будапеща (Унгария), Лондон (Англия), Санкт Петербург (Русия), Мюнхен (Германия).

Стадионът в Будапеща ще единственият, който ще приеме зрители на целия си капацитет

Сериозен проблем имаше и с публиката. Поради невъзможност да гарантира, че ще бъде допусната публика два от градовете домакини Севиля в Испания и Дъблин в Република Ирландия отпаднаха и няма да приемат срещи от шампионата. Още през март 2020г. билетите за шампионата бяха свършили, а от УЕФА обявиха, че са получили рекордни заявки за ценните хартийки. С ограниченията обаче нещата се промениха доста. Много хора решиха да се откажат да пътуват. Стигна се обаче и до друг сериозен проблем. Чрез мейл УЕФА информира притежателите на билети дали ще могат да ги използват и да пътуват или билетите им са анулирани и те ще си получат парите си обратно. Причината е намаляването на капацитета на стадионите. Малката подробност е, че крайният срок за връщането на билети вече изтече, а той беше 22 април. Ако притежател на билет е получил мейл, че той има право да използва билета си, но той няма възможност да отиде на срещите и не е анулирал билета до тази дата парите няма да му бъдат върнати. Ограничения нямаше само за срещите в Будапеща. Унгарските власти представиха план, който УЕФА одобри и стадионът в унгарската столица ще е единственият, който ще приеме мачове от шампиона на пълния си капацитет. Със сигурност за шампионата ще пътуват и много фенове, които нямат билет за мачовете. Феновете трябва да са с маски по време на срещите, температурата им ще бъде мерена при влизането им на стадиона. Навсякъде по стадиона ще има дезинфектанти. Определено непозната обстановка за футболна среща.

Феновете трябва да се информират и какви са ограниченията в държавите домакин. В повечето страни се влиза с отрицателен PCR тест, човек който е ваксиниран с втора доза на ваксина и преболедувал вируса в последните 6 месеца. Освен това от юни ще стартират и дигиталните зелени сертификати за страните от Европейския съюз.

Ето и колко публика ще бъде допусната в градовете домакини: 

Амстердам - 25% 12 000 зрители 

Баку - 50% 34 350 зрители 

Букурещ - 25% 13 000 зрители 

Будапеща - 100% пълният капацитет на стадиона от 67 215 зрители 

Копенхаген - 33% 11 236 зрители 

Глазгоу - 25% 12 000 зрители 

Лондон - 25% 22 500 зрители 

Мюнхен - 20% 14 500 зрители

Рим - 25% 17 659 зрители 

Санкт Петербург - 50% 34 067 зрители 

Севиля - 30% 18 000 зрители 

Ограниченията за отборите ще бъдат доста големи и те нямат да имат възможност да излизат често извън хотелите си. Освен това от УЕФА обявиха, че ще има ежедневни тестове за коронавирус за всички играчи и служебни лица, които са с отборите по време на шампионата. УЕФА разреши отборите да имат право на група от 26 играчи, която да пътува за шампионата. От Евро 2004 отборите имаха право на 23 играчи. В групата за мачовете обаче ще има възможност да попаднат 23 футболисти. От централата позволиха отборите да правят промени до 11 юни - началото на шампионата. Съставите трябва да бъдат обявени най-късно до 1 юни, а ако до 11 юни, някой от футболистите се разболее с коронавирус може да бъде заменен от друг играч, който не е повикан до 11 юни. След това няма да бъдат правени промени.


Селекционерът на Италия Роберто Манчини пръв предложи съставите на отборите да бъдат увеличени от 23 на 26 за Евро 2020

За първи път можеше да се случи и отлагане на мач на европейско първенство. Това ще стане ако в даден отбор има 13 или повече заразени футболисти. Мачът трябва да се изиграе 48 часа след това, като УЕФА си запазва правото да пренасочи мача на място извън градовете домакини. Ако обаче това не се случи и мачът не се играе, то тогава отборът, който е със заразени играчи ще получи служебна загуба. От централата обявиха, че шампионатът ще приключи на 11 юли и той няма да приключи на по-късна дата.

Традиционните фен зони също трудно биха станали факт. Все още няма официално становище за фен зоните от страна на УЕФА, но ако те все пак бъдат направени ще бъдат сериозно ограничени. По традиция всеки град домакин има поне две фензони за отборите, които играят. Във фен зоните мачовете гледат местните хора и фенове на отборите, които са останали без билети за мачовете.

Това лято освен европейско първенство, почти в същия диапазон 11 юни - 11 юли ще се проведе и Копа Америка в Южна Америка. В края на юли започват и олимпийските игри в Токио, които също бяха отложени с една година.

Радостно е, че ще има публика по стадионите. Очаква се от новия сезон на повечето места публиката да бъде позволена на поне 50% от капацитета на стадионите. За първи път обаче на европейски шампионат стадионите ще бъдат с ограничен капацитет. Определено коронавирусът ще се отрази на шампионатът, но поне този път той със сигурност ще се проведе.


Фен зона на Световното първенство в Русия през 2018, подобна гледна едва ли ще стане факт на Евро 2020

автор: Валентин Видолов

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина