Медици посетиха пловидвски училища, измериха кръвното на над 250 учители

Автор: Plovdiv Now 3924
Медици посетиха пловидвски училища, измериха кръвното на над 250 учители

По повод Световния ден на инсулта и Световния ден на диабета Фондация в Пловдив успешно бе осъществена кампания, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и диабета. По строго определен график, от 29 октомври до 13 ноември включително професионални консултанти, доброволци и студенти медици посетиха всички детските градини и училища в района, за да проверят състоянието на работещите там.

Общо 289 учители, психолози и помощен персонал имаха възможност да проверят кръвното налягане, кръвната си захар и да определят рисковите си фактори за метаболитен синдром. За нуждите на скрининга беше използвана швейцарска медицинска техника от най-висок клас. Кръвното налягане беше измервано с технология AFIB Microlife, която регистрира предсърдно мъждене и е основен рисков фактор за мозъчен инсулт.

Кампанията на Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“ и Лайънс клуб Пловдив – Филипополис имаше за цел да информира участниците за първите стъпки, които трябва да се предприемат, при първи симптоми на инсулт, за начините на предотвратяване на мозъчен инсулт, за пътищата за подобряване качеството на живот и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Статистиката в България регистрира годишно около 82 398 случая на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7175 завършват с летален изход. А относно заболяването диабет - в България статистиката сочи 480 000 човека с диабет и още 200 000 човека, които са засегнати, но не знаят и не се лекуват. Т.е. 1 от 2 души, които понастоящем живеят с диабет, не са диагностицирани. Повечето от тези случаи са диабет тип 2, който до голяма степен се предотвратява чрез редовна физическа активност, здравословна и балансирана диета и насърчаване на здравословна среда на живот. Ранната диагноза и лечението са от ключово значение за предотвратяване на усложненията на диабета и постигане на здравословни резултати.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина