Меденки с какаова глазура - здравословни и подходящи за постите

Автор: Plovdiv Now 6384
Меденки с какаова глазура - здравословни и подходящи за постите

Предлагаме ви рецепта за вкусни меденки с какаова глазура, които са подходящи и за постите, които текат в момента.

Необходимите продукти са:

домашен мед - 1/3 ч.ч.

типово брашно - 1 и 1/2 ч.ч.

пълнозърнесто брашно - 1 и ½ ч.ч.

шарлан - 1/4 ч.ч.

вода - ½ ч.ч.

сода - 1 ч.л.

ЗА ШОКОЛАДОВАТА СМЕС

какао - 2 с.л.

натурален шоколад - 2 парченца (веган)

мед от глухарчета - 1 ч.л. (златен сироп)

вода - 5 с.л.

шарлан - 5 с.л.

кафява захар - 4 с.л. кристална

Приготвяне:

Разтваряме течния домашен мед (златен сироп от захар и лимон) във водата и шарлана.

След като заври, сипваме содата и дръпваме от огъня. Разбърквайки, без прекъсване с телена сладкарска бъркалка, добавяме малко по малко двата вида брашно и щом се сгъсти с дървена бъркалка/лъжица или ръка замесваме тесто – леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда при разбъркване.

С намазани с шарлан пръсти и длани – оформяме топчета, поставяме ги в плоска голяма тава (предварително намазана с шарлан) на разстояние и ги сплескваме.

Готови са за около 15 минутки, на 180 градуса, като ги съблюдаваме и в случай, че бързо покафенеят от долната страна (на около 10 тата минута), превключваме фурната да ги доизпече само отгоре. Сипваме ги в кутия и след като поизстинат малко, затваряме, за да останат пухкави.

Приготвяме шоколадовата смес, като в тенджерка смесваме всички съставки и след като сместа къкри 1-2 минути след завирането (без да спираме да разбъркваме), сваляме от котлона и оставяме да изстине.

Топваме меденките наполовина в леко изстиналата и сгъстена шоколадова смес и оставяме да се стягат.

Източник: gotvach.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина