МБАЛ “Св. Мина“ посреща заразени без спешен кабинет, без защитни средства, без респиратори

Автор: Парашкева Иванова 29751
МБАЛ “Св. Мина“ посреща заразени без спешен кабинет, без защитни средства, без респиратори

След тревожния сигнал, който завеждащият на лекаря от Кардиологично отделение на пловдивската болница "Свети Мина" д-р Румен Стоилов,  публикува в социалните мрежи, репортер на TrafficNews се свърза с него за допълнителна информация. Според лекаря положението в конкретната болница е повече от тревожно, а декларациите на властта , че болничните заведения са готови да посрещнат заразени в тежко състояние, повече от оптимистично. МБАЛ "Св. Мина" е една от пловдивските болници, която трябва да приема пациенти с коронавирус при евентуално разрастване на епидемията. Вчера, на един от извънредните брифинги в Областна управа бе съобщено, че пловдивските болници са в "бойна готовност". 

  

- Д- р Стоилов, какво ви накара да напишете тревожното отворено писмо в социалната мрежа?

- Ситуацията, която завалрих в болницата. През последният месец бях извън страната и се надявах, когато се върна да заваря стройна организация. Очакванията ми обаче не се оправдаха. Вчера бях за първи ден на работа и се оказа, че всеки служител на болницата разполага с една -единствена маска за еднократна употреба, която може да бъде ползвана не повече от час - два. Нищо повече - нито защитни очила, нито ръкавици, нито халати. Нищо. Маските са дошли вчера. 

- Разказвате за конкретен пациент, който е станал причина за вашите тревоги?

- Приехме 84-годишна жена в тежко състояние със симптоми на COVID-19. Преди това тя е била в друга болница. Само, че при нас няма нито тампони, с които можем да вземем секрет, нито хранителна среда, в който да поставим пробата, за да може тя да оцелее , докато стигне до някоя от лабораториите в Стара Загора или в София. Прегледахме я на рентген, белият й дроб видимо е поразен от вирусна инфекция.  Обадихме се на линейка да дойде , за да откара в Инфекциозна, но ни отказаха. Казаха ни , че днес ще дойде специалист от РЗИ да вземе проба. До този момент / бел. авт 12 часа/ още никой не е дошъл. Ако тази жена е заразена, в момента цялото отделение си получава порцията. 

- Но МБАЛ "Свети Мина" е една от болниците, определени от Кризисния щаб на Пловдив, в който при разрастване на епидемията трябва да бъдат настанявани пациентите?

- Точно така. Затова каня областният управител г-жа Дани Каназирева да дойде на място и да се запознае лично с готовността на болницата да приема такива пациенти. Тук няма нито спешен кабинет, нито дежурен лекар, нито сестра. Едното вътрешно отделение също е без дежурен. Към този момент болницата не разполага с предпазни средства. Няма и респираторни апарати. Така изглеждат нещата. 

- Т.е от една страна имаме наложени ограничения и карантина, чиято цел е максимално ограничаване на контактите между хората, но от друга страна един болен, за който вероятността да е заразен е голяма, предвид , изследванията , които сте правили, обикаля цяла седмица по болници, без някой да му направи проба. Това не обезмисля ли мерките?

- Като лекар смятам, че от медицинска гледна точка заразата не е от най- тежките, с които сме се сблъсквали. Колкото до ограничаването на правата на хората, това може и да е удобно за властите, но ако не се вземат спешни мерки за оборудване на болниците, епидемията няма да може да бъде спряна. 

- Какъв е вашият личен избор в тази ситуация?

- Тази нощ бях дежурен, сега си тръгвам и довечера отново съм на работа. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина