Мъже, хванати със стотици антични монети, отиват на съд в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 8835
Мъже, хванати със стотици антични монети, отиват на съд в Пловдив

Двама мъже - С.М., на 50 г., и Г.К., на 46 г., са с подигнати обвинения от Окръжна прокуратура в Пловдив за незаконно държане на антични ценности.

С.М. е предаден на съд за това, че на 01.12.2019 г. в Пловдив и Асеновград е държал 374 археологически обекта - монети, фрагменти от монети и части от античен съд, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред от Закона за културното наследство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Той е обвинен и за това, че на същата дата е предал на Г.К. общо 299 броя монети и бронзови кръстове, представляващи културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева.

Г.К. е предаден на съд за това, че за времето от 01.12.2019 г. до  02.12.2019 г. в Пловдив и София, при условията на продължавано престъпление, е държал 189 брой археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Срещу него е повдигнато обвинение и за придобиване от С.М. на 299 монети и бронзови кръстове, представляващи културни ценности, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20000 лева.

Г.К. е обвинен и за това, че от 01.12.2019 г. до 02.12.2019  г. без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества  - марихуана с общо тегло 28,619 грама, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

По делото е установено, че двамата обвиняеми са се познавали и извършвали незаконни сделки с движими културни ценности на територията на Република България с цел продажба в Европа. С.М. изкупувал антични монети и други движими археологически обекти от иманяри от цялата страна, които вещи впоследствие отчуждавал на Г.К. Той пък ги предлагал за продажба в аукционни къщи в Западна Европа. 

На 1 декември 2019 г. Г.К. пристигнал от София в Пловдив, за да се срещне със С.М. Двамата първо разговаряли в заведение в централната част на града. Впоследствие С.М. се върнал до дома си. Оттам взел полиетиленова чанта с 299 броя монети и бронзови кръстове, която предал на Г.К. Той го чакал в автомобила си.

Двамата са били задържани от полицейски служители по време на сделката.

По-късно били извършени претърсвания и изземвания в жилища на С.М. и Г.К., където са открити останалите монети. Сред откритите ценности са бронзови монети от IV-III век пр. Хр, бронзови монети на Филип II Македонски, на Александър III Велики, на имп. Антонин Пий, на имп. Констанций II, на имп. Константин I Велики и др,. сребърни монети, други  римски и османски монети, билонови монети, антониниан на имп. Траян Деций, на имп. Гордиан III, хемидрахми  и др.

По делото са били извършени няколко експертизи.

Заключенията на комплексната нумизматична и археологическа експертиза и на допълнителната такава сочат, че откритите предмети представляват движими културни ценности и движими археологически обекти.   

Предстои Окръжен съд в Пловдив да насрочи заседание по делото.

Снимка: архив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина