Масово освобождават кадри, заети в бизнеса с хотели и къщи за гости през октомври

Автор: Виктория Петрова 9291
Масово освобождават кадри, заети в бизнеса с хотели и къщи за гости през октомври

Масово освобождаване на кадри, заети в бизнеса с хотели и къщи за гости, е отчетено от бизнеса през октомври. Това показват данните на НСИ от проучването сред управителите на местата за настаняване. Приблизително всеки 5 собственик на хотел или къща за гости пък обмисля да затвори обектите си, поне временно. 

Персоналът е бил под прицел в много от хотелите и къщите за гости след окончателния край на летния сезон и преди началото на зимния. Само за месец над 13% от работодателите или в повече от 230 местата за настаняване са съкратили част от служителите. Всеки четвърти хотелиер пък е пратил свои работници в платен отпуск. Друга мярка - пускане в неплатен отпуск, са използвали близо 15% от фирмите. 

Част от персонала е преминал на непълно работно време, като тази възможност, която на практика позволява запазване, но намаляване на възнаграждение на служителите, са използвали 7.6 % от мениджърите. 

Около 1 на 10 собственици на къщи за гости или хотели е успял да се възползва от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. 

Всичко това има своята икономическа логика - през октомври приходите на над половината от местата за настаняване за паднали драстично спрямо септември. Увеличение има едва при 4%, а запазване на нивата на приходите е отчетено при 37%. 

Хотелиерите са използвали различни варианти за привличане на посетители. В над половината места за настаняване в страната се предлага алтернативно използване на резервацията, при невъзможност клиента да се възползва от датите, на които е запазил. Близо 60% от хотелиерите пък са посочили намерение за намаляване на пакетните услуги и малко по-малко - около 40% за отстъпки при нощувките. 

В анкетното изследване са включени 1 770 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла, които са функционирали през октомври 2021 година. 

През следващия един месец 44% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 34% - че ще успеят „До 100%“, а 22% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 41.1% от ръководителите смятат да продължат да работят, 39.6% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем. 17.3% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1.0% прогнозират да я прекратят. Това означава, че се очаква през следващите месеци да работят с около 350 по-малко места за настаняване, които представляват една пета от анкетираните. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина