Маските от 1 април стават пожелателни

Автор: Plovdiv Now 85728
Маските от 1 април стават пожелателни

От 1 април носенето на маска ще бъде пожелателно. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

"Ще се даде възможност на здравния министър и директорите на РЗИ по места да се въвеждат регионални мерки при нужда", заяви Тонев.

Внесеният законопроект предвижда след изтичане на извънредната епидемична обстановка у нас все пак да бъдат налагани мерки, но от общ характер – спазване на дистанция и дезинфекция, както и носене на маски на определени обществени места. Също и увеличаване на броя на ваксинираните българи. Остава в сила европейският регламент – всички, които пристигат у нас, да представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Няма да се налага пълна забрана за влизане у нас, няма да се спира и работата на различни, обществени места, като молове, кина и театри.

Ако все пак има влошаване на епидемичната обстановка и нужда от нови ограничения, право да ги налагат ще имат директорите на регионалните здравни инспекции, а също и здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор.

По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Антон Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите на Тонев предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина