Mасаж за дълъг и пълноценен живот - как подмладява тялото и духа

Автор: Plovdiv Now 2603
Mасаж за дълъг и пълноценен живот - как подмладява тялото и духа

Масаж, релакс и онова страхотно отпускащо усещане за тялото и ума. Наистина много го обичаме, затова е често си го подаряваме. И не бива да гледаме на него като лукс, а по-скоро като на необходимост, защото ползите далеч не се изчерпват до справяне с болките в кръста и гърба например.

Докато в повечето случаи определят ефекта от масажа като краткотраен, всъщност той може да има дългосрочни ползи, свързани както с продължителността на живота ни, така и с неговото качество. Разбира се, ако го практикуваме редовно.

Различни изследвания досега са доказали, че масажът има терапевтични свойства както върху физическото, така и върху психичното ни здраве, а и върху цялостното състояние на организма. Още през 2016 г. се посочва връзка между него и продължителността на живота и се посочва, че подобрява общото благосъстояние на хора в напреднала възраст. През 2022 г. пък се установява, че този тип терапия повлиява ефективно и на пациенти с генерализирано тревожно разтройство.

Снимка 665300

Дълголетието все по-често се свързва и с правилния контрол върху стреса - фактор от ежедневието, който води до преждевременно стареене. а редовното ходене на масаж е един страхотен начин да се борим със стреса и негативните последствия от него върху организма.

Масажите подпомагат и активното движение, и гъвкавостта ни. Те са страхотен начин да активираме мускулите и да ги подготвим за натоварване или пък да ги отпуснем след него. Затова ако се практикуват и в по-напреднала възраст ще могат да се извлекат редица ползи за двигателното състояние, което е пряко свързано с качеството на живот.

Масажите са полезни и заради това, че подобряват кръвообращението, притока на лимфна течност и хранителни вещества до всяка част от тялото. По този начин буквално се подмладяваме вътрешно, подпомагат се различни процеси и системи и се намалява възможността от развитие на някои заболявания, обяснява Health News.

За да получим всички тези ползи обаче, трябва да бъде редовни и постоянни. Препоръките са за масаж два или три пъти в седмицата с продължителност по 60 минути. Ако предпочитаме да е само на гръб, и сесия от 20-30 минути също ще ни донесе много ползи.

Източник: lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина