Мария Райчева претвори в изложба магията на “Пловдивските следобеди“

Автор: Plovdiv Now 5429
Мария Райчева претвори в изложба магията на “Пловдивските следобеди“

Пловдивската галерия „Аспект“ кани на изложба живопис на Мария Райчева. Експозицията, която носи името  "Пловдивски следобеди" ще бъде открита на 28 октомври 2020 г. от 17:00 ч. до 20:00 ч.

Ето какво сподели авторката по повод предстоящата изложба:

След топлия прием преди три години от страна на Олга Петрова и галерия „Аспект“, както и от страна на изкушените от живописта хора на Пловдив, искрено се зарадвах на поканата за втора самостоятелна изложба тук.

Преди дни Олга ме попита имам ли друга връзка с Пловдив, освен емоционална. Отговорът ми е – и да, и не. Да, защото родовите ми корени са от Тракия , макар и малко по на изток. И може би затова, когато съм  тук, в тази част на България, всеки път усещам особено вълнение. Всеки път, пътувайки от София  по магистралата, след спускането от прохода насам, у мен се събужда една необяснима радост – от пейзажа на спокойно ширналите се пъстроцветни земи, увенчани от синевата на Балкана и Родопите, от опияняващите свободни простори. От завръщането към детските спомени… Тракийският въздух е друг. Тракийското слънце е различно.

А Пловдив? Откровено мога да кажа, че това е мястото в България, което, свързано с другата ми  професия на екскурзовод, посещавам най-често. С времето опознах и все повече обиквам Пловдив – с романтиката и колорита на стария град, с изтънчената атмосфера на модерния град. Със своя аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец.

Именно това е и моето вдъхновение. Сградите в центъра и околните улички не спират да ме очароват със своята живописност. Всеки път светлината и сенките разкриват нови, невиждани досега от мен детайли. Преоткривам за себе си нови и нови ансамбли и мотиви - по тесните калдъръмени улички на Трихълмието, в пъстротата и глъчката по Главната улица, които ме изкушават да ги претворя на платното … Фасади, прозорци, балкончета, врати, пасажи - окъпани в светлината на деня… Низ от гледки, събуждащи сетивата и вдъхновяващи за творчество.

Представям ви Пловдив - такъв, какъвто е в моите очи и в моето сърце!

Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември 2020г.

 

Мария Райчева е родена през 1977г. в град София.

През 2002г. завършва Живопис в НХА в ателието на акад.Светлин Русев.

През 2008г. защитава докторска степен по Изкуствознание в НХА.

През 2011г.специализира в Сите дез ар в Париж.

Член на СБХ.

Има над 10 самостоятелни изложби в София и страната.

Участвала е в множество общи експозиции в у нас , както и съвместни експозиции в Полша, Молдова , Унгария, Гърция, Турция, Черна Гора, Словакия.

Носител е на няколко престижни национални награди.

Живее и работи в София.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина