Малката Дария, която падна от 2-рия етаж, е върната на родителите си! Инцидент е заключението на ДСП-Пловдив

Автор: Виктория Петрова 7207
Малката Дария, която падна от 2-рия етаж, е върната на родителите си! Инцидент е заключението на ДСП-Пловдив

Малката Дария, която падна от 2-рия етаж на жилище в Пловдив, вече е върната в дома си при своите родители. Детенцето, което е едва на около 1 година и 4 месеца, е изписано от УМБАЛ "Св. Георги" преди няколко дни. Припомняме, че тя пострада при тежък инцидент на 6 септември следобед, когато родителите ѝ спели под въздействието на алкохол. 

Според лекарите здравословното състояние на Дария е стабилно, като според мнението им тежката травма няма да доведе до трайни последствия върху живота и здравето на момиченцето. Към този момент на детето се поставят само капки за очи, но предстои и рехабилитация. 

"Дария е в семейна среда и категорично подчертавам, че момиченцето няма да бъде изведено от семейството. Служители от Дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив ежедневно провеждат консултации на родителите в дома им", заяви директорът на ДСП-Пловдив Надя Танева. 

Социалните служители вече са изготвили детайлен анализ за семейната среда, в която е живяла Дария, и са се запознали с казуса, при който момиченцето пострада тежко. Техният категоричен извод е, че става дума за инцидент, който не е по вина на семейството. 

"Станалото с Дария категорично е инцидент, който може да се случи във всяко семейство. Дано не се случва. С тази разлика разбира се, че семейството беше употребило алкохол. Това обаче не е ежедневие в семейството, било е почивен ден. Всички други проучвания в семейството показват, че действията по отглеждането на Дария са адекватни и навременни", посочи Танева.

Семейството на Дария е насочено към социална услуга, оказало е съдействие и е изпълнило всички изисквания на социалните. Така леглото, от което пада детето, е преместено от прозореца, който пък е обезопасен. Бащата на Дария е признал, че има нужда от допълнителни консултации за усъвършенстване в ролята му на родител. 

"Семейството си е взело поука. Родителите са много стресирани. Работим с тях не само по отношение на грижите за детето и повишаване на родителския капацитет, но и за да ги успокоим и да се освободят от огромния стрес", обясни Танева. 

Директорът на ДСП-Пловдив подчерта, че идеята на социалните е децата да не бъдат отделяни от семействата им, а ако това се случва да бъде само в крайни случаи при упражняване на насилие. 

Към този момент родителите на Дария - 63-годишният баща Румен и 44-годишната майка Златка, нямат повдигнати обвинения от страна на прокуратурата. Все още случая се разследва и предстои да стане ясно дали ще се образува производство в законоустановения срок. Ако все пак обаче се стигне до привличане към наказателна отговорност, бабата на детето по майчина линия и нейната сестра са изявили готовност да поемат Дария.

Припомняме, че тежкият инцидент се случи на 6 септември към 18:30 часа, когато детето полетяло от отворен прозорец в спалнята на родителите си от над 4 метра височина. Невръстното момиченце бе открито от съседи и веднага бе откарано в болница с опасност за живота и тежка черепно-мозъчна травма. Бащата Румен и майката Златка са били под въздействието на алкохол и са спели по време на произшествието. Румен е бил с близо два промила алкохол в кръвта, докато майката с 1.2, сочи информацията на полицията. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина