Генерале, писна ми от теб! Нашите трябва да работят и са ме оставили на баба и дядо. А аз искам да ходя на детска градина. Кога ще отвориш градините? С тези думи малчуган се обърна към ген. Венцислав Мутафчийски, който отговаря на детски въпроси в предаването „120 минути” по БиТиВи.

Председателят на Националния оперативен щаб прие думите на детето с усмивка. И с признанието, че и на самия него му е омръзнало. След което по-сериозно отговори, че министърът на здравеопазването до две седмици ще има решение за отварянето на забавачките. „Това е доста опасно”, предупреди ген. Мутафчийски. Но обясни, че ако вървим в същия порядък, както досега, с ръста на болните и възможностите на здравната система, може да се мисли за това децата да се върнат в градините.

На въпроса на малките Дея и Стилиян, страхува ли се от коронавируса, той отговори: Въпреки че е невидим, и мен ме е страх. Няма човек, който да не го е страх. Може би само децата не трябва да се страхуват.

Лекарят съобщи, че до момента е тестван 7-8 пъти. Това е нормална практика, защото ние непрекъснато се срещаме с много хора и би трябвало да бъдем отговорни, обясни той.

На въпроса на Белла и Владимир повече генерал или повече лекар се чувства, ген. Мутафчийски призна: По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи. Това е ежедневието ми от 30 години насам. Там се чувствам в свои води. По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и генерал, с което се гордея. Но в момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар, защото работата ми е повече организаторска, като командир на един щаб, обясни генералът.

Той сподели, че няма нито военен, нито лекар в рода си, но това било съвсем осъзнато желание. Още щом спечелих приемния изпит, сключих договор с военните.

Може ли вече да ходим при баба и дядо, попитаха други деца.

„Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, при това без да могат да разберат истинския смисъл на това нещо. Те само страдат от ограниченията. Децата са много мили, те не заслужават случващото се. Със сигурност и бабите и дядовците страдат за тяхната прегръдка. Зависи от всички нас – дали сега ще покажем самодисциплина, след като можем да ходим почти навсякъде, или ще изпаднем в плен на хедонизма”, каза ген. Мутафчийски.