Македонският писател Сашко Насев представя в Пловдив книгата си “Срещи с дявола“

Автор: Plovdiv Now 14098
Македонският писател Сашко Насев представя в Пловдив книгата си “Срещи с дявола“

Македонският писател Сашко Насев ще представи в Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1) днес от 17 ч. книгата си "Срещи с дявола" - модерна, балканска версия на мотива за продаване душата на дявола, която кореспондира с „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. 

Млад журналист е подмамен от обещанията на внука на дявола – да има красивата Маргарита, да успее в професията си, да пътува по света. Но след приятните тръпки настъпва и моментът, когато всичко хубаво трябва да бъде заплатено… 

Сашко Насев пише съвременно, злободневно, откровено и остро, а повествованието му отразява цинизма и безизходицата на пошлата ни балканска действителност. Опитен в драматургията, писателят изненадва с неочаквани сюжетни обрати и сблъсъци на характери, които остават дълго в съзнанието на читателя. В този гротесков, но за съжаление, реален свят, в който живеем, обикновеният, смирен и скромен човек няма шанс. Шанс имат герои като нахаканият и политически гъвкав Цуле, който прави кариера, изкачвайки стъпалата на обществената йерархия, или омайващият всички Гадже, който крие своите тайни.

Освен автор на тези белетристични творби, Сашко Насев е един от водещите македонски драматурзи и сценаристи. Негови пиеси са играни на всички театрални сцени в Северна Македония, а също и в чужбина, включително и в България. Професор е по драматургия в Университета в Скопие. В момента е директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, превърнал в своя мисия сближаването и опознаването на сродните ни култури.

 "Романът на Сашко Насев се вписва успешно в традицията на градския магически реализъм. Написан четивно, с жив усет към абсурда и много самоирония, той се нарежда сред произведенията със собствен глас, встрани от тягостния хор на самосъжалението, пропило литературната продукция на Източна Европа през годините на прехода. Същото до голяма степен се отнася и за разказите, включени в сборника – забавни, познавателни истории, с есеистичен привкус, които въпреки критичния си тон към недъзите на настоящето, отстояват една оптимистична алтернатива за света като поле за съпротивата на човешкия дух.", казва Алек Попов.

Събитието е част от фестивалната програма на деветнадесетото издание на "Пловдив чете".

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина