Маймунска шарка се появи в Европа

Автор: Plovdiv Now 11362
Маймунска шарка се появи в Европа

"Маймунска шарка" се появи във Великобритания. За 10 дни случаите на Острова вече са седем. Съобщения за потвърдени случаи има и в Испания и Португалия.

На 7 май във Великобритания се появи първото съобщение за случай на така наречената „маймунска шарка". Заболяването е рядко за Европа.

Заболяването при хора е идентифицирано за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго при 9-годишно момче. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни.

Спорадичните случаи на заразени в Европа са били сред хора, които са пътували скоро до Африка. Въпреки че липсва официална информация за регистрираните случаи сега, е ясно, че те са предимно сред мъже, които не са пътували скоро в чужбина, което кара специалистите да търсят друга причина за разпространението на заразата. 

Това обаче е проблем като цяло, дори в страните, където тя е обичайна. Миналата година е имало повече от 6000 съобщени случая в Конго и около 3000 случая в Нигерия. 

„Маймунската шарка“ е роднина на едра шарка - заболяване, което е ликвидирано през 1980 г., но е по-малко предавано, причинява по-леки симптоми и е по-малко смъртоносно.

Симптомите обикновено започват с комбинация от треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане, изтощение и подути лимфни възли. След треска основната характеристика на „маймунската шарка“ е много неприятен обрив, който има тенденция да се развие един до три дни по-късно. Често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.

Въпреки че вече има съобщения за подобни случаи в Испания и Португалия, от британското здравно ведомство подчертават, че рискът за обществото остава много малък, тъй като вирусът не се разпространява лесно между хората.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина