Махат “Стружката“ на Жорж Трак от площад “Централен“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 9781
Махат “Стружката“ на Жорж Трак от площад “Централен“ в Пловдив

"Стружката", както е известна пластиката от хром и никел на площад "Централен" в Пловдив, се налага да бъде демонтирана заради реконскрукцията на пространството. Автор на творбата на Георги Иванов, известен на пловдивчани като Жорж Трак. Пластиката символизира приемането на България в ЕС.

"Никой не ме е известил. Но съм готов да си я взема, защото е дарение от мен", заяви скулпторът, цитиран от 24 часа.

В идейния проект за преустройството на площада, пластиката не фигурира. "Трябва да се демонтира и да отиде на съхранение в "Градини и паркове". Къде ще бъде поставена, ще реши общината", заяви изпълнителят на мащабния ремонт Цанко Драгиев.

Композицията, кръстена от пловдивчани "Стружката", представлява спирала с 12 винта, символизиращи единството на материалното и духовното, обясни авторът. В топлите дни пластиката е обливана с вода, която се стича в шадраван, направен от гранит. За него навремето общината плати 400 000 лева. Той също ще бъде разбит и премахнат.

"Щом не я харесват, ще си я взема. Но нямам информация какви са намеренията на общината. Поставихме я в самия ден, в който България стана официален член на ЕС. Спиралата означава непрекъснатото развитие, което прави връзка между материалното и духовното", допълни Жорж Трак. По думите му не бива нещо, което е направено, с лека ръка да се унищожава.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина