Магнетични концерти на изключителни виртуози на китарата ни очакват на Plovdiv GuitArt Festival 2019

Автор: Plovdiv Now 6099
Магнетични концерти на изключителни виртуози на китарата ни очакват на Plovdiv GuitArt Festival 2019

Започва следващото издание на международния китарен фестивал GuitArt , чийто начало постави световната звезда Ал ди Меола през 2016 година в София. От тогава до днес през изданията в София, Пловдив и Велико Търново са гостували световни китаристи като френската звезда Gabriel Bianco, гръцките китаристи от Miscelanea Guitar Quartet, любимеца на балканите Влатко Стефановски, канадския виртуоз Dave Goodman, израелския китарист и композитор Tal Hurwitz, испанеца Edu Vico, малтийския китарист Jes Psaila, младите възпитаници от EUROSTRINGS YOUNG STARS, носителят на Грами френски китарист Jérémy Jouve, освен това предлага майсторски класове и концерти на големи български майстори на китарата, образователни програми съвместно с музикални училища и други.

Тази година фестивалът в Пловдив започва на 24 октомври с пресконференция в Дом на Културата „Борис Христов“ с артистите на  EuroStrings, които ще представят майсторски класове  в музикалната академия в Пловдив в рамките на фестивала. 

Концертите, които предлага GuitArt през това издание са традиционно на много високо ниво и със сигурност ще привлекат вниманието на почитателите на китарното изкуство.

Първият концерт е на италианския китарист Aniello Desiderio –  класически китарист-виртуоз и професор в „Conservatorio Di Musica S. Giacomantonio“ в Козенца, известен с деликатния си допир, бързина и прецизност на свирене, сравняван със самия Паганини.  Концертът е в Първо студио на Радио Пловдив.

Фестивалният клуб “ Bee Bop Café”  ще предложи наситена програма и този път. На 24 октомври започва с концерт на австрийското джаз – фънк трио „Т.О.L.“.

На 25 октомври на сцената излиза новата рок колаборация Intelligent Music Project & Vrabevski Super Band, в която ще се наелектризираме от енергията на Бисер Иванов, Ивайло Звездомиров, Стоян Янкулов – Стунджи, Боби  Косатката, Славин Славчев, Лина Никол, Иво Стефанов и Самуел Ефтимов. Супергрупата ще представи четвъртия албум на Милен Врабевски  “Sorcery Inside”. В записите на албума участват легендарни музиканти като Саймън Филипс (Toto), Карл Сентънс (Nazareth), Ричард Грисман (River Hounds), Джон Пейн (ex-Asia) и Джоузеф Уилиямс (Toto), които са оставили своя несравним почерк върху 12-те авторски композиции.

На 26-ти е концертът на световно известното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария)  в Куклен Театър, Пловдив от 19:00 ч. Финал на танго вечерта ще направят танго проектът на потомствените музиканти Орлин Цветанов (цигулка) и Зорница Цветанова (пиано) „Tango Cats“, които ще ни накарат да потанцуваме под страстните мелодии на Пиацола от 21.00 в Bee Bop Cafe.

На 27-ми от 19 ч. в Дом на Културата “Борис Христов“, публиката ще се наслади на концерта на бразилската звезда Яманду Кошта – един от най-изявените китаристи на нашето време. Той оставя ярка следа на музикалната сцена като новатор и експериментатор, както в областта на китарните техники, така и в областта на съвременната музика като цяло. Създавайки свой уникален стил на изпълнение, Яманду Кошта се колаборира и записва с много изпълнители, които принадлежат към напълно различни музикални стилове и тенденции, от което се ражда нов стил, нови звукови цветове и нюанси. Яманду Кошта свири на седемструнна китара, която е донесена в Бразилия от руски емигранти, музиканти, бягащи от червения терор на 20-те години. Този инструмент, който е почти изчезнал в своята родина, намира нов живот в ръцете на Кошта и завладява сърцата на слушателите по целия свят.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. билети се продават в мрежата на Ивентим в цялата страна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина