Логопед: Все повече деца у нас имат комуникативни нарушения

Автор: Plovdiv Now 7999
Логопед: Все повече деца у нас имат комуникативни нарушения

Автор: Деница Иванова

Все повече деца у нас имат комуникативни нарушения. Силна необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Децата с подобен тип нарушения могат да имат академични затруднения, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им.

Тези проблеми обаче могат да бъдат коригирани чрез професионалната намеса на специалисти. Тук идва и ролята на логопеда. Правилната логопедична терапия може да помогне на децата с проблеми в общуването, като по тази причина е добре родителите да знаят дали децата им се развиват правилно за съответната възраст.

Кога се забелязват първите логопедични проблеми, какви са факторите за тях, кога родителите да потърсят професионална помощ и отговорите на други важни въпроси можете да прочетете в интервюто на TrafficNews с пловдивския логопед Ели Златанова- Иванова. 

-На каква възраст се проявяват първите логопедични проблеми при децата?

-От 2г. и половина до 3 могат да се забележат първите говорни проблеми при децата. Тогава се проявяват първите признаци, че има някакъв проблем и общо недоразвитие на речта. Проблем е когато в тази възраст детето има всякаква липса на говор или изговаря само една, две думи. Идвайки родителят при нас се ориентира дали детето му има проблем или не. На тази възраст трябва да казва думички, да разбира кратки изисквания от родителя, да изговаря фрази, също да играе функционално с играчките.

На 3-4г. трябва да използва доста повече думи, да опитва да съставя кратки и прости изречения. Дори да не успява да изговори даден звук или дума вярно, това не е проблем с оглед на възрастта, но да опитва да съставя кратки изречения. Детето трябва да се ориентира по цветовете, формата на предметите и да има пространствена ориентация.

На 4-5г. вече трябва да има над 1000 думи в речника, да разказва как е минал денят му, да разказва приказки, да прави изречения по картинки и сюжетни линии, и да успява да съгласува. Тогава речта трябва да наподобява речта на възрастен. Ако едно дете на 4 години има неразбираема реч за чуждите хора, то тогава значи има някакъв проблем и трябва да се обърне внимание.

От 5 години нататък работим чисто над артикулационни нарушения. Тоест, ако не изговаря правилно звука, изопачава го, заменя го или липсва. Хубаво е тогава родителят да провери дали има някакъв проблем, за да не се отрази и впоследствие в първи клас на писмената реч при диктовките.

-Кои фактори могат да забавят развитието на речта при децата?

-Индивидуално е при всяко дете. Едни от нещата, които могат да представляват проблеми са двуезичие в семейството, прекаленото гледане на анимации на английски и български език. Недобра социална среда или липса на такава. Възможно е и при наследствена обремененост. Може и да се е захранило късно. Има много деца, които не посещават ясли, после в градините много боледуват, нямат приятели, с които да общуват. Това наистина забавя развитието, тъй като най-лесно се учат в среда на връстници. Много са факторите и причините, важното е да намерим начин как да ги изчистим.

-Своевременно ли родителите се обръщат към специалисти?

-Едни родители реагират по-рано, други по-късно. Затова е добре да бъдат усведомени. Когато това е така, те знаят, че до 5 годишна възраст вече детето им трябва да може да говори. Тогава чукат на вратата ни, за да видят дали всичко е добре. Ако не е, знаят че трябва да се вземат мерки. Има родители, които втори клас идват с обратна връзка от учителя, че детето бърка много от звуковете при диктовка, заради логопедичен проблем.  Когато детето е във втори клас обаче изчистването на проблема отнема много повече време. Детето вече е изградило този навик толкова добре, че нашата работа е по-трудна.

-Koя е една от най-разпространените нарушения сред децата?

-Най-разпространените са артикулационните нарушения. Или заменят звукове или изобщо липсват. Основно се работи над сигматизъм, ротацизъм, ламбдацизъм, но чрез упражнения и след като се развие оралната моторика, детето успява да постави звука, после да го автоматизира и да се приключи за няколко месеца работата. По-трудно е при езиковия дефицит или общото недоразвитие на речта. Там трябва много по-рано да се вземат мерки, още когато детето е на 3г., защото тогава можем да забележим дали има изоставане, ако има проблем с разбирането. Имаме и деца със заекване, основно са момчета, но факторите там също могат да бъдат най-различни, като съответно и лечението изисква повече време.

-Koлко важна е предучилищната подготовка?

- Изключително важна е. Детето трябва да почувства, че може. Тоест, когато детето не е подготвено, не е на нивото на съучениците си, не знае нито една буква или има недостатъчно развита фина моторика, когато настъпи в първи клас, то може да се демотивира, да срещне трудности и отказва да работи. Родителите трябва да предотвратят това. Именно поради тази причина ще издам книжки, в които ще има упражнения, задачи и игри. С тяхната помощ, отваряйки я в началото на май месец и преминавайки през тази книжка лятото, да осигури една добра подготовка и то да бъде подготвено за първи клас, тъй като и самите родители не са сигурни какво трябва да правят точно. Ще има инструкции, описание и така биха могли да осигурят един добър старт и то напълно безплатно. Родителите могат да съдействат и чрез игри с детето, или да запишат детето си в подготвителни групи, каквито организираме и ние от месец март.

Логопед Ели Златанова- Иванова съветва всички родители да обръщат внимание на децата си навреме и да имат търпение, тъй като резултатите не се появяват с няколко часа работа, не става с месец, понякога отнема и повече от половин година. Да не очакват само работата със специалист да доведе до положителни резултати, трябва и те да съдействат. Упражненията трябва да бъдат включени у дома и в ежедневието на децата, за да може да автоматизират този нов навик и да изговарят вярно буквите или звуците.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина