Лимоновите кори имат много ползи, не ги изхвърляйте

Автор: Plovdiv Now 1558
Лимоновите кори имат много ползи, не ги изхвърляйте

Лимоновите кори са изненадващо полезни – и не бива да ги изхвърляте!.Те съдържат много етерични масла, витамини (особено витамин C) и антиоксиданти, и могат да намерят интересни приложения в кухнята, домакинството и дори за здраве и козметика. Ето няколко идеи:

В кухнята

Настъргана лимонова кора (цедра) – добавя свеж аромат към сладкиши, салати, маринати, напитки и дресинги.

Ароматна захар или сол – смесвате малко настъргана кора със захар или морска сол, оставяте да изсъхне и получавате чудесна подправка.

Лимонов оцет или масло – накиснете кори в оцет или зехтин за няколко дни се сдобивате с ароматизирана подправка.

Подобряване на вкуса на чая – няколко парченца кора му придават свежест и аромат.

За почистване

Натурален препарат – накиснете кори в оцет за 1–2 седмици и получавате мощен обезмаслител и дезинфектант.

Премахване на миризми – оставете кори в хладилника, мивката или коша за боклук – неутрализират неприятни миризми.

Полиране на метали – търкайте с кора повърхности от месинг или неръждаема стомана.

За здраве и красота

Освежаваща вана или скраб – изсушени кори, смеени със сол или захар, както и с кокосово масло – ще получите естествен пилинг за кожата.

Ароматерапия – етеричните масла в кората действат ободряващо и намаляват стреса.

Подсилване на имунитета – сушени кори в чай (съдържат флавоноиди и витамин C).

В дома и градината

Отблъскват насекоми – ароматът на лимон не се харесва на мравки, комари и котки, избягват ги.

Освежител за въздух – сварете кори с канела и карамфил във вода за приятен аромат.

Компост – добавени на малки парченца, обогатяват компоста с органични киселини.

Ето колко приложения открихте на лимоновите кори. Дори само за свеж цвят можете да ги оставите в купичка в стаята за един ден.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина