Лихвите по ипотеките в САЩ скачат, да се готвим ли за увеличение в България?

Автор: Plovdiv Now 6118
Лихвите по ипотеките в САЩ скачат, да се готвим ли за увеличение в България?

Финансовите пазари са свързани помежду си, а така събития на някой от пазарите може да повлияят на икономическата ситуация в България.

Лихвите по ипотечните кредити в Съединените щати продължават да се повишават, достигайки нива, невиждани отпреди пандемията от COVID-19. Ще доведе ли това събитие до скок и на тези в България? 

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана ставка достигна равнище от 3.69% през последната седмеца спрямо 3.55% за предходната седмица, по данни на агенцията Freddie Mac. Това е най-високото ниво от януари 2020 г. насам.

„Нормализирането на икономиката продължава, а лихвите по ипотечните кредити скочиха до най-високото ниво от началото на пандемията. Очаква се ръстът на лихвите да продължи поради силния пазар на труда и високата инфлация, което вероятно ще има неблагоприятно въздействие върху търсенето на жилища“, смята главният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

„Нормализирането на икономиката продължава, а лихвите по ипотечните кредити скочиха до най-високото ниво от началото на пандемията. Очаква се ръстът на лихвите да продължи поради силния пазар на труда и високата инфлация, което вероятно ще има неблагоприятно въздействие върху търсенето на жилища“, смята главният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

 След като започнаха годината с няколко големи скока, лихвите забавиха темповете си на растеж през последните три седмици. Увеличението в последната седмица идва след скока на доходността по 10-годишните държавни облигации, която надхвърли 1.9% - най-високото ниво от ноември 2019 г.

„По-силните от очакваното данни за заетостта за януари и нарастващата инфлация засилват положителните очаквания на инвеститорите за икономиката“, казва икономическият анализатор на Realtor Джордж Ратиу.

По думите му, успоредно с ръста на лихвените проценти, заявките за ипотечни кредити за закупуване на жилища намаляват през последната седмица, тъй за някои купувачи, особено за тези, които търсят първо жилище, цената става неприемлива.

Други пък са нетърпеливи да намерят жилище, преди лихвите да се покачат още по-високо. Но броят на жилищата, които се предлагат за продажба, е рекордно нисък, а цените са се увеличили с повече от 10% спрямо миналата година.

„При текущото ниво на лихвите купувачите плащат средно с 270 долара повече за месечните си ипотечни вноски, в сравнение с миналата година, което прави над 3200 долара повече на година. Предимствата, предоставени от свръхниските лихвени проценти през последните две години, изчезват и достъпността се превръща в огромно препятствие за много купувачи", казва още Ратиу.

Да се готвим ли за ръст на лихвите и у нас?

Лихвите по ипотечните кредити в България все още следват тенденция, обратна на тази в Съединените щати. Средният лихвен процент по жилищните кредити в лева през декември 2021 г. достигна ново историческо дъно от 2.62%, по данни на Българската народна банка.

В България динамиката на лихвените проценти зависи в много по-голяма степен от политиката на Европейската централна банка, отколкото от тази на Федералния резерв на САЩ.

Това е така по две причини - валутният борд, който обвързва паричното предлагане у нас с еврото, както и собствеността на банките, повечето от които са част от големи европейски финансови групи. Цената на техния капиталов ресурс е пряко свързана с условията на европейските финансови пазари, а те, от своя страна, за зависими от политиките на ЕЦБ.

Засега финансовата институция не е обявила официално кога смята да започне да "нормализира" лихвените равнища. Според повечето експерти покачващата се инфлация ще принуди централните банкери да действат още тази година и да започнат да вдигат лихвите.

Реториката на Кристин Лагард и нейните колеги от ЕЦБ обаче далеч не е толкова агресивна, колкото тази на Федералния резерв на САЩ, който вече начерна плановете си за поне четири повишения през 2022 г.

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви по-рано тази седмица, че би подкрепил повишаването на лихвените проценти с цял процентен пункт до 1 юли, пише Profit.bg. Като се има предвид, че дотогава има само три заседания на Фед, това означава, че американската централна банка ще трябва да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт поне на едно от тях, вместо да използва типичната стъпка от четвърт процентен пункт.

Фед не е извършвал повишаване на лихвите с половин пункт от 2000 г. насам.

От тази гледна точка, действията на ЕЦБ по отношение на инфлацията до този момент изглеждат изключително "меки", в сравнение с тези отвъд Океана. Но постепенното увеличаване на лихвените проценти е неизбежно и е единствено въпрос на време.

Със сигурност то ще окаже ефект върху потребителските и ипотечните кредити, но мащабите му все още са неясни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина