Лихварката общинарка раздала 100 бона кредити, прибирала апартаменти от длъжници

Автор: Ива Модова 11073
Лихварката общинарка раздала 100 бона кредити, прибирала апартаменти от длъжници

Отвод на съдебен заседател доведе до рестарт на делото срещу бизнес дамата Венелина Беляшка и нейния съучастник- пловдичанина Марио Андонов, обвинени в лихварство. Процесът в Пловдив започва отново от фаза разпоредително заседание.

Общинската съветничка в Нова Загора и секретар в комисията по противодействие на корупцията Венелина Беляшка и Андонов са обвинени, че са предоставяли пари под формата на кредити срещу задължение да й върнат получените в заем суми и договорената месечна лихва върху тях. За такава дейност се изисква разрешение от Закона за кредитните институции, каквато двамата нямат.

Сигналът за схемата на подсъдимите е бил подаден от потърпевши.  Хора, които заради лошо кредитно досие не могат да разчитат на банките, са се обръщали към Андонов за съдействие. Той от своя страна ги е свързвал с Беляшка, от която идват и паричните средства. След това, за да се гарантира връщането на „заема” , подсъдимите са искали обезпечения, а именно жилищата на хората.  Те са закупували уж за пред нотариуса апартаментите на безценица-два или три пъти под данъчната оценка.

Предоставените „кредити” били с лихви около 5% на месец. Така при заем от 15 хиляди лева, само за месец лихвата е била 600 лева.

Потърпевши след поредната сделка подават сигнал до Криминална полиция, която започва разследването. Според държавното обвинение незаконната дейност е продължила била близо половин година, като за този период Беляшка и Андонов са предоставили над 100 хиляди лева заеми.

По време на заседанието днес стана ясно, че един от съдебните заседатели е подал молба за отвод от делото. Жената е позната на един от обвиняемите и е имала трудови взаимоотношения с него. Поради тази причина бе назначен нов заседател, а делото стартира с ново разпоредително заседание.

Адвокатите на Марио Андонов и Венелина Беляшка категорично заявиха, че желанието на двамата делото да се гледа по общия ред. Подсъдимите не признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. 

Обвиняемите ще застанат отново пред Окръжен съд – Пловдив в края на ноември. Тогава ще бъдат разпитани всички свидетели по делото и вещи лица.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина