Предлагаме ви рецепта за лятна салата с булгур - богата на зеленчуци и подправки.
Необходимите продукти са:
краставица - 1 бр., голяма
домати - 5 бр. средно големи
пресен лук - 2 - 3 стръка с главичките
джоджен - 3 - 5 стръка, пресен
тученица - 1 връзка, свежи стръкчета
магданоз - 1 връзка, без дръжките
хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
лимонов сок - 1 с.л., на вкус
шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
бял оцет - 1 с.л. (оцет Балсамико)
ЗА ВАРИВОТО
булгур - ½ ч.ч. пшеничен
хималайска сол - ½ ч.л.
вода - 1 и ½ ч.ч.
Приготвяне:
ърво, сваряваме за около 10-15 минути пшеничния булгур (1/2 ч.ч.) в съотношение 1:3 в 1 и ½ ч.ч. вода, подправен с ½ ч.л. хималайска сол.
След като зрънцето е сварено, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме да изстине. В случай че има излишна водичка, го разстиламе в средно голяма тавичка, за да изпръхне.
През това време в дълбока купа, удобна за разбъркване, сипваме свежите зеленчуци, нарязани на ситно: 1 голяма свежа краставица, 5 средно големи домата, 2-3 стръка пресен лук с главичките, 3-5 стръка пресен джоджен, листенца тученица от 1 връзка свежи стръкове и 1 връзка магданоз – без дръжките.
Сипваме изстиналия булгур към салатата и подправяме на вкус с овкусяващите съставки: фино смляна хималайска сол, прясно изцеден лимонов сок, студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло шарлан и оцет Балсамико – бяла балсамова подправка за салати.
Разбъркваме със салатна бъркалка и сипваме салатата Табуле по порциите.
Поднасяме свежата лятна салата Табуле с булгур, краставица и тученица, леко охладена за обяд – лека и засищаща лятна салата.