Лесен сладкиш от стар козунак

Автор: Plovdiv Now 2356
Лесен сладкиш от стар козунак

Предлагаме ви рецепта за лесен сладкиш със стар козунак.

Продукти:

козунак - 5 - 6 филии останал

КРЕМ

прясно мляко - 600 г

нишесте - 1 пакет ягода

захар - до 6 с л

шоколад - 30 г

краве масло - 1 кубче

ГЛАЗУРА

масло - кибритена кутийка

какао - 2 ч.л. тъмно

захар - 4 ч.л.

вода - 1 - 2 с.л.

бял шоколад - 1 с.л. за поръсване

Приготвяне:

Остана ми парче козунак с локум и стафиди. Нарязвах на филии, дебели по 1 см, изрязах долната кора и нарязах на кубчета.

В касерола сипваме 500 г прясно мляко с захарта и се загрява на котлона.

В купа се разбива нишасте ягода и 100 мл прясно мляко на кашичка.

Сипва се в горещо мляко и бъркаме да сгъсти на умерен огън - да не загори.

Сваля се пудингът и прибавяме бучка масло, то ще се разтопи и кремът е готов.

На дъното на правоъгълна тавичка върху прозрачно фолио сипваме леко охладен 3-4 с.л. крем.

В голямата част от крема сипваме кубчета козунак, разбърква се внимателно, да не стане на каша, но така че да облее всички хапки стар козунак. Сипваме половината крем с хапки, отгоре поръсваме нарязан шоколад и завършваме с останалата смес.

Завива се с краищата на фолиото и оставяме козуначения сладкиш поне 2 часа да стегне в хладилника.

Приготвя се глазура, като в малко съдче сипваме какао, захар, масло и вода. Загрява се на котлона и разбъркваме, докато се получи еднородна глазура. Оставих да се охлади около 30 минути, стегна леко но още е течно.

Изважда се сладкишът, обръщаме в поднос, фолиото се сваля и отгоре заливаме с хладна глазура.

Поръсваме с бял филиран шоколад или друга поръска и оставяме лесния сладкиш със стар козунак още 30 минути да стегне.

Рецепта - Виолета Матева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина