Лесен домашен козунак - става вкусен и пухкав

Автор: Plovdiv Now 3211
Лесен домашен козунак - става вкусен и пухкав

Великден наближава и затова ви предлагаме рецепта за мързелив козунак без традиционното дълго месене. Получава се вкусен, лек и пухкав.

Необходимите продукти са:

1 кг брашно
40 г прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
щипка сол
1 яйце за намазване

Приготване:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Тестото се бърка с миксер, с приставките за тесто и това значително улеснява месенето. Когато се отдели от съда леко се примесва и се оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Особеното при тази техника е, че втория път тестото се измесва с мазнина, докато тя се поеме изцяло - така тестото става на конци.

Начините за оформяне и плънките са изцяло ваша импровизация. Козунаците се поставят се в намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина